NEW YEAR NEW START

Nieuw jaar, nieuwe kans voor de Halve Wereld Nieuwsbrief
Regelmatig kwam de vraag voorbij om de Nieuwsbrief nieuw leven in te blazen. En nu is het dan zover: een digitale nieuwsbrief in een modern fris jasje. Aan deze Nieuwsbrief werkten mee: Jos Verbrugge, Willem Jansen, Nanette Oosterwijk en Marijke Storm.
We versturen de Nieuwsbrief naar alle bewoners van De Halve Wereld.
Heb je deze Nieuwsbrief “op papier” gekregen? Dan is je emailadres niet bij ons bekend. Geef het even door, dan krijg je de volgende Nieuwsbrief ook gewoon per email.
Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl

NIEUWJAARSWENSEN

Januari 2018

 

We wensen jullie veel leesplezier met deze nieuwsbrief. We hopen dat we zeer regelmatig een nieuwe kunnen maken en dat jullie lezers meehelpen om de nieuwsbrief een lang leven te geven. Stuur jullie berichtjes en/of foto's naar de redactie en wij zorgen ervoor dat ze geplaatst worden.
 
Wij wensen alle halve werelders een fantastisch 2018!

Roosmarie, Paul en CunekeFEESTBEEST VAN DE MAAND

Onze speciale felicitaties gaan uit naar Jenny
77 jaar! 

 


MEET THE NEW TEAM
Lid worden van de redactie? Stuur ons een berichtje naar redactie@dehalvewereld.nl
CUNEKE - Al weer 33 jaar woon ik met heel veel plezier in De Halve Wereld. Midden in de grote stad in een klein dorp. In het grijze verleden heb ik meegedaan met het bestuur, de werkgroep Tuin en De Halve Krant. Nu vond ik het tijd om mee te helpen aan een betere communicatie in De Halve Wereld en hoop dat de Nieuwsbrief een succes gaat worden.
PAULTwee jaar na oplevering van de panden van de Halve Wereld ben ik verhuisd van de Utrechtsestraat naar het Waterlooplein (geweldige move). Werkte lang op de Nieuwe Achtergracht, dus makkelijk bereikbaar. Heb 3 jaar op de kunst academie gezeten, waarna ik gekozen heb om Esthetisch technisch vormgever te worden. Daarna is het wat anders gelopen en ben ik na een tijdje omgeschoold naar MSA iT-er en doe dat met liefde. Ik hoop dat ik met hetzelfde enthousiasme mee kan helpen met de nieuwsbrief.
ROOS - Ongeveer drie jaar woon ik al met veel plezier in de Nieuwe Amstelstraat. Ik ben hier komen wonen toen ik startte met mijn studie Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Op deze studie ben ik veel bezig met beeld en daarom leek het mij leuk om me in te zetten voor de nieuwe versie van de Nieuwsbrief. 

BUURTRESTAURANT DE WAR
Wil jij ook een keer koken in de WAR? Laat het de WAR werkgroep weten!
Afgelopen jaar zijn we van start gegaan met een nieuw buurtrestaurant waarbij de bewoners zelf mogen koken. Eén keer in de twee weken kan je genieten van een drie-gangenmenu. Van stampot tot culinair boeuf bourguignon, het is de afgelopen tijd allemaal op tafel gekomen. In het nieuwe jaar staan er weer heerlijke nieuwe gerechten voor jullie klaar. 


Kom jij ook langs?!
Stuur Email

TUINEN
Wil jij ook een keer mee helpen in de tuin? Laat het de tuinwerkgroep weten!

BINNENTUIN


De Halve-Wereld-tuin rust nu even uit van alle activiteit van afgelopen zomer. En wij tuinwerkers ook! De spieren hebben het soms zwaar te verduren. We kunnen dus best extra hulpkrachten gebruiken als we in maart weer een tuinwerkdag aankondigen. Bijvoorbeeld om de composthoop ‘om te zetten’ of de bakken op straat bij te vullen.
Heb je toevallig kennissen met een overvolle tuin? We kunnen altijd stekjes, plantjes en bodembedekkers gebruiken.
Meer info

OMGEVING
De Halve Wereld en de wereld om ons heen
DE HALVE WERELD
Ooit, in de jaren 80, is het experiment met zelfbeheer gestart vanuit het idee om de verloedering van de buurt een halt toe te roepen. Het ging erom de afbraak te stoppen: afbraak van woningen; afbraak van woonklimaat; verkeersoverlast. We hebben daarna met elkaar een sociaal en prettig woonklimaat opgebouwd. Met een verzorgde straat, mooie binnentuin, de woningen fris in de verf, bewonersactiviteiten.

 
En om ons heen is de stad veranderd: van een vervallen stad naar een succesvolle binnenstad. En dat betekent dat we harder dan ooit moeten vechten voor een leefbare en sociale stad. Dat doen we ook. De Werkgroep Omgeving is actief op veel fronten, vooral met acties voor luchtkwaliteit en behoud van sociale woningen en een goede woonsfeer in onze stad.
PLANNEN VOOR HET WATERLOOPLEIN
We werken al vanaf 2009 mee aan de plannen voor het Waterlooplein. Er ligt nu een mooi pleinontwerp, waar door de week een aantrekkelijke en meer compacte markt een plek vindt. We hopen dat het plein ook meer een buurtfunctie krijgt, meer het gevoel van een leuke plek in de stad, "ons" plein. En misschien straks ook een leuke markt, zodat er meer reden is om naar toe te gaan. Inspraakreacties kunnen tot 10 januari worden opgestuurd; er komt ook een reactie van Werkgroep Omgeving. Het is belangrijk dat buurtbewoners hun stem laten horen!
Foto: van een rommelige plek naar een aangenaam plein?
GOEDE LUCHTKWALITEIT
Een goede luchtkwaliteit is van levensbelang. De lucht in ons deel van de stad is slecht. Met allerlei groepen om ons heen (Valkenburgerstraat; Knowledge Mile, de onderwijsinstellingen langs de Wibautstraat/Weesperstraat, de Bewonersraad) brengen we 'schone lucht'  onder de aandacht. Op 20 december liepen we mee met de 1e demonstratie rond het stadhuis: een rondje Stopera. Het begin van een terugkerend evenement.
Foto: actie voor schone lucht tijdens vergadering gemeenteraad.
VERKEER EN VERVOER
We spreken in, zoals bij de Raadscommissie voor Verkeer en Vervoer ("wanneer wordt nu de belofte uitgevoerd om de Weesperstraat 2 x 1 rijstrook te maken? ")
PLANTENBAKKEN
De plantenbakken worden regelmatig opnieuw beplant. En als onverlaten een bak opzij schuiven?  Dan roepen we hulp in. Een leuke wandelstraat, tussen Blauwbrug en Plantagebuurt, dat is het oogmerk.
NIEUWE AMSTELSTRAAT NOG GROENER
We willen het pleintje bij het Joods Historisch Museum gaan aanpakken. Dat stroomt nu vol met borden en anti-terreur paaltjes. In een overleg met het JHM hebben we ideeën uitgewisseld en afgesproken om samen te werken. En we kijken nog verder. Het Amstel - IJpark, een plan om het lint tussen IJtunnel en Blauwbrug te vergroenen. En daar hoort dan ook het pleintje Nieuwe Amstelstraat bij!

BESTUUR
Op het moment spelen er twee belangrijke zaken voor het bestuur  

NIEUWE WETGEVING

Door nieuwe wetgeving moet Ymere haar commerciële en niet-commerciële activiteiten scheiden. Daarbij is Ymere van mening dat er twee ateliers binnen De Halve Wereld aangemerkt dienen te worden als commerciële bedrijfsruimte. Als bestuur hebben wij aangegeven deze zienswijze niet te delen. 

ENERGIELABEL

Wij zijn altijd voor verduurzaming, maar het is mogelijk dat het opnieuw vaststellen van het energielabel kan leiden tot een hogere maximum huurprijs die voor een woning gevraagd kan worden. Het bestuur zoekt nog uit of Ymere werkelijk verplicht is om dit label opnieuw vast te stellen, en wat voor standpunt wij willen innemen wanneer dit niet het geval blijkt te zijn.


NIEUWE LEDEN

Het bestuur is op zoek naar nieuwe leden die zich graag willen inzetten voor het behoud van onze unieke samenlevingsvorm in hartje Amsterdam. Als dit je wat lijkt, neem dan contact met ons op via info@dehalvewereld.nl

De eerstkomende bestuursvergadering is op 16 januari om 20.00 uur op het kantoor Nieuwe Amstelstraat 14.

ONDERHOUD

DAT ZIET ER GEZELLIG UIT
 
Na lang onderhandelen met Ymere toch wat bereikt. De Citadel aan het Waterlooplein en het Torentje op het A.S. Onderwijzerhof zijn voor het grootste deel weer geschilderd. En het belangrijkste is wel dat veel panelen en houtrot zijn hersteld.Met name het Torentje was er hard aan toe. Helaas hebben wij geen budget voor al het herstelwerk en zijn wij afhankelijk van Ymere. Wij vinden dat er veel meer moet gebeuren.
Zijn er bij het schilderwerk stukken “vergeten” of is het recente onderhoud niet naar tevredenheid ? Dan graag uiterlijk 22 januari een seintje aan de werkgroep Onderhoud!
Meer Info
BOUWDESKUNDIGEN GEZOCHT
 
Werkgroep Onderhoud kan nog wel een paar bouwdeskundige bewoners gebruiken. De werkgroep bestaat op dit moment uit: Menno Trautwein, Mathilde Marlon, Jasper Rathman, Kees Reek, Jenny Opbroek en Willem Jansen Zoals je ziet kom je als onderhoudslid nog eens ergens. Prachtig uitzicht en wat zijn de daken mooi.
Energie-opbrengst
ZONNEPANELEN DE HALVE WERELD
 
Begin 2015 zijn in opdracht van De Halve Wereld 60 zonnepanelen geplaatst. Ze staan op het hoge dak van de Citadel aan het Waterlooplein. Op het moment hebben deze zonnepanelen al 54 bomen 'geplant'.  Via de knop 'energie-opbrengst' kun je alle opbrengsten bekijken! Klik op 'ontdek meer' voor leuke weetjes over zonnepanelen!
Ontdek meer
Klik hier als je meer wilt weten over het bestuur en de werkgroepen

VRAAG EN AANBOD

 
Heb je wat te bieden of ben je naar iets op zoek?

Even aan berichtje aan redactie@dehalvewereld.nl

en het  komt in de volgende  Nieuwsbrief
 
 
Hopend op een spetterend nieuwjaar

Happy New Year from your Inexpensive Elegance editors,

Roos, Cuneke & Paul