Derde jaargang, juli 2020

De zomer in je bol

We beginnen deze nieuwsbrief met belangrijk nieuws van ons bestuur. Want er is behalve van het coronavirus nu ook dreiging van Ymere. En die moeten we met elkaar zien om te buigen in een goede samenwerking. Lees daarover en over nog veel meer in deze Halve Wereld Nieuwsbrief.
 
De redactie van deze nieuwsbrief wenst je veel leesplezier met af en toe de zomer in je bol! En veel dank aan Menno (bestuur), Isabel (verduurzaming), Nanette (tuin), Willem (onderhoud), Marijke (omgeving), Dominique (nieuwe bewoner geboren), Petra (kunst) en Suzan (lustrum) voor hun bijdragen.
 
Paul, Selma en Cuneke
 
Nieuws van het bestuur
Toekomst van De Halve Wereld in gevaar?
Ymere, de eigenaar van ons complex, is van plan per 4 november onze huur- en beheerovereenkomst te beëindigen. Tenzij De Halve Wereldbewoners voor die tijd met een redelijk toekomstvoorstel komen. Het bestuur roept jullie dan ook meer dan ooit op om waar mogelijk actief bij te dragen aan het vormen van onze collectieve visie. Laat je stem horen! Elke suggestie, hoe klein ook, is welkom. Het is nú nodig voor onze vereniging!
 
Dus: mail, bel, heb je een idee, leg het voor. Ken je iemand die ons goed zou kunnen helpen, speel het door: info@dehalvewereld.nl
Binnenkort enquête
De werkgroep Verduurzaming komt binnenkort met een enquête, met daarin ook een aantal belangrijke vragen over de toekomst van De Halve Wereld. We hopen dan vurig op een respons van 70%! Niet alleen omdat dit juridisch van grote waarde is in onze strijd voor de toekomst van De Halve Wereld, maar ook omdat wij daar kracht uit kunnen putten om voor De Halve Wereld op de barricaden te staan!
 
Geboren in De Halve Wereld
Kaya Popma 25 april 2020
 
Hoi allemaal,
Ik ben Kaya, jongste bewoner van de halve wereld. Als ik wakker word hoor ik vrolijke geluidjes uit de tuin. Mijn vader zegt dat het vliegende vogels zijn. Die daar nestjes bouwen om babyvogeltjes te maken. Ik heb ook al héél veel kindjes horen lachen en schreeuwen in de tuin, vooral toen ik net was geboren, ik word er zo vrolijk van! Ik hoorde dat dat door een lokdoun of zoiets kwam?? 

Een keer werd ik wakker van gebrul. Mijn moeder zei dat het een vliegtuig was. Dat wij daar als bewoners van de halve wereld de héle wereld mee over kunnen. En dat daar in niet bijzondere tijden veel meer van waren (op onze vensterbank staan allemaal kaartjes waarin staat dat ik in een bijzondere tijd geboren ben).
 
Van mijn buren kreeg ik mooie en handige cadeautjes en er was raambezoek en beschuit met blauwe spikkeltjes. Ik hoorde dat er in niet bijzondere tijden wel meer geknuffeld mocht worden. En dat sommige buren nu veel meer alleen thuis zijn. Dat vind ik wel stom aan nu. Verder vind ik deze vreemde tijd te gek!
 
Kindjes, wacht op mij! Binnenkort ren ik met jullie door de tuin! En die vliegtuigen.... dat hoeven er voor mij ook niet meer te worden! Want wie heeft de hele wereld nodig als je de halve wereld al hebt?
Nieuw in de redactie van de nieuwsbrief
Roos Huberts zorgde ruim drie jaar geleden voor een spetterende vormgeving van de eerste digitale De Halve Wereld Nieuwsbrief en ook op de nummers daarna drukte zij haar creatieve stempel. Nu stopt ze ermee. Jammer, Roos, maar dank je wel voor je goede inbreng en de plezierige samenwerking!!!
 
Gelukkig komt Selma nu de redactie versterken. Welkom Selma, fijn dat je mee doet!!


"Dank je Cuneke en Paul! Leuk om zo een steentje bij te dragen aan het verspreiden van nieuws binnen De Halve Wereld. Zelf woon ik met mijn vriend en onze dochter nu zo'n 8 jaar met veel plezier op het J.D. Meijerplein. Ik ben fulltime werkzaam als online redacteur in de mediawereld. Normaal gesproken in Hilversum maar sinds het hele corona gebeuren vanuit huis. En dat is helemaal geen straf met ons uitzicht!"


(Dit is niet ons uitzicht, ik maak graag foto's van de omgeving)

Kunst in de buurt

Coronakunst
In de middag van 24 april jongstleden, het coronavirus waarde al weken rond, reed ik richting Staalstraat. Bij de nieuwe roestig uitziende plantenbakken rond de Stopera drentelde een man, tikje manisch, op en neer. Stuk plastic in de ene, potje witte verf en twee kwasten in de andere hand. Op drie bakken had hij al zijn zeer persoonlijke (corona)signatuur gekwast. Corona op zich was niet het ergste, maar de corona-angst vertrouwde hij me ongevraagd toe, ondertussen ijverig een vierde viruswolk op bak vier penselend. Aha, wij hebben hier te maken met Helende Kunst, dacht ik en knikte hem goedkeurend toe.
 
Eenmaal in de Staalstraat zag ik drie agenten met stevige tred op de bakkenschilder afstevenen. Toen ik drie kwartier later weer langs de bakken reed was er geen spoortje coronakunst meer te bekennen. Dacht warempel even dat ik hallucineerde.

En blij dat ik was dat ik een ik foto gemaakt had!
Op de Nieuwmarkt is ook een coronakunstenaar aan het werk geweest.
Te oordelen naar het resultaat is zij/hij duidelijk subtieler te werk gegaan. Het werk is meer gelaagd althans.Op bovenstaande foto een pagina uit een verhaal over een sloppenwijk ergens in Zuid Afrika. De inmiddels vergeeld krantenpagina is gescheurd uit een bijlage van dagblad Trouw, ook van april jongstleden. Daar overheen is een kleurig coronamonster met scherpe tandjes geschilderd plus boodschap. Ziet er aantrekkelijk uit, maar die boodschap...Mwah. Wel erg cliché. Oordeelt u vooral zelf.
Onderhoud
Jaarlijkse inspectie: Gevelonderhoud nu echt nodig
De jaarlijkse inspectie is net afgerond. Zoals ook uit voorgaande jaarlijkse inspecties bleek is het complex hard aan een gevelbeurt toe. Natuurlijk wordt zo een beurt met het verstrijken der jaren steeds urgenter. Ondanks onze jaarlijkse inspectie en informatie van bewoners blijven veel gebreken aan het oog onttrokken. Pas bij een gevelbeurt (volledig steigeren) zullen de meeste gebreken aan het licht komen. Voor 2021 staat de gevelbeurt bij Ymere ingepland. Als die maar door gaat!

Onderhoud deuren en kozijnen
De gevolgen van het steeds weer, door Ymere, uitstellen van de gevelbeurt laten zich steeds meer voelen. Als het echt niet anders meer kan vervangen wij deuren en herstellen doorgerotte kozijnen. Na restauratie ziet alles er weer fantastisch uit!
Bouwkundige tekeningen nu digitaal
Na 36 jaar waren onze papieren bouwkundige tekeningen aan het verteren. Om te voorkomen dat in onze archiefdozen alleen maar stof zit, hebben wij ons hele archief laten digitaliseren. Ook bij het kadaster hebben wij de tekeningen van ons complex opgevraagd. Ons archief is nu zo goed als compleet en digitaal toegankelijk.

Groen in de buurt

Dank u voor de bloemen!
Wat een enorm leuke verrassing in april: voor alle bewoners coronatulpen!

De binnentuin van de slinger
Zelden was onze Halve-Wereld-tuin zo’n welkom toevluchtsoord als juist de afgelopen maanden. Als bewoner in Amsterdam-centrum ben je driedubbel bevoorrecht nu je in deze lockdown-periode zomaar een grote tuin in kan lopen. 

Door het mooie weer was het een komen en gaan van spelende, steppende en fietsende kinderen. De trampoline draaide op volle toeren en soms was er zelfs al een zwembadje in gebruik.

En als het soms toch stil was, hoorde je geen auto’s, scooters of vliegtuigen, maar heel veel vogels of dieren uit Artis.
Bloemrijk initiatief op het ASOhof en in de Nieuwe Amstelstraat
De beplanting op het ASOhof, die vorig jaar goed was voor een echte oorkonde, wordt nog steeds mooier. De tuingroep is druk aan de slag geweest met nieuwe vaste planten en veel water geven. In de Nieuwe Amstelstraat waren de witte antiterrorisme-palen erg heel aantrekkelijk om uitgebreid op te gaan zitten telefoneren en hangen. Nu zien ze er een stuk vrolijker uit.

Lustrum

Dat vieren we volgend jaar (besloten in april)
Dit jaar bestaat De Halve Wereld 35 jaar en dit zouden we gezamenlijk groots vieren op 19 september. De feestcommissie had samen met inzet van andere bewoners een mooi programma qua muziek, eten en kinderactiviteiten voorbereid. En toen kwam daar de pandemie Corona. Bij het aanvragen van de vergunningen bij de gemeente Amsterdam voor de viering zijn we tot het besluit gekomen om het feest uit te stellen naar 2021. Alle evenement zijn verboden tot 1 september en de gemeente geeft aan dat waarschijnlijk na 1 september er speciale maatregelen gelden. De gezondheid van de bewoners staat voorop en daarnaast zal het organiseren van de 1,5 meter afstand op het evenement lastig zijn.

We hopen dat we in 2021 meer vrijheid hebben of het nieuwe normaal ook echt normaal is geworden en we ons daar dan aan aanpassen. Tot die tijd willen we vooral de kinderen vragen die goeie ideeën te onthouden, zodat we ze later kunnen uitvoeren!

Binnen de commissie wordt er gekeken of we toch iets kunnen organiseren zoals een klein concertje dat via uw balkon te bewonderen is. Kortom u zult nog van ons, de feestcommissie, horen.

Verduurzaming

Nieuwe werkgroep Verduurzaming!
Al heel veel jaren werken de bewoners van de Halve Wereld aan groene initiatieven in en rond ons woningcomplex. De mooie tuin achter De Slinger, het groene binnenplein van de Citadel, onze zonnepanelen en de regentonnen zijn goede voorbeelden ervan. Nu, met de nieuwe werkgroep verduurzaming, willen we een stap verder gaan. We willen alle bestaande en toekomstige initiatieven in onderlinge samenhang zien en verder ontwikkelen, om met de uitdagingen van de klimaatverandering om te gaan. Daarnaast zien wij de grote waarde van onze bijzondere bewonersvereniging in het hart van Amsterdam, dat als voorbeeld kan dienen voor ecologische en sociaal duurzame gemeenschappen.



Als eerste acties hebben wij een inventarisatie gemaakt van de lopende projecten in DHW op het gebied van ecologische duurzaamheid. Daarnaast hebben wij drie nieuwe verduurzamingsprojecten bij Centrum Begroot 2020 ingediend en zijn wij aan het experimenteren met een composthoop om niet alleen ons tuinafval, maar ook het groente- en fruitafval uit onze keukens te hergebruiken als vruchtbare grond voor de gezamenlijke tuin.

De komende tijd zullen wij jullie via deze nieuwsbrief op te hoogte houden van onze projecten en ideeën. Binnenkort gaan wij binnen DHW een enquête uitvoeren om een beeld te krijgen van onze (gezamenlijke) levenspatronen en onze wensen voor een groenere toekomst.

Heb je ook leuke ideeën of wil je meer informatie over onze initiatieven? Ga dan naar de DHW-website of neem contact met ons op via 
duurzaamheid@dehalvewereld.nl.


Omgeving

Vrolijke klanken op ASO hof
Zomaar een zaterdagmiddag in mei en ineens was er muziek en vrolijkheid in onze buurt.De Fanfare van de eerste Liefdesnacht kwam de wat saaie Coronatijd doorbreken.

Werkgroep Omgeving heeft van harte dit optreden mogelijk gemaakt en georganiseerd. Met gele posters en flyers was de komst van de Fanfare aangekondigd. Verkleden in de WAR, wereldmuziek op het plein, een drankje en klein hapje na. Onze bewoners luisterden en keken met lachende gezichten.

Knip in de Weesperstraat
De meest vervuilde route door Amsterdam, Wibaut-/Weesperstraat, krijgt in februari-maart volgend jaar een proef met een knip.

Zoveel jaren, zoveel jaren, hebben we vanuit Werkgroep Omgeving gevochten om deze route langs onze woningen gezonder te maken en minder vervuilend en niet meer als een harde route, die de buurten van elkaar scheidt.

Eindelijk, als resultaat van alle inspanningen, komt nu de proef met de knip.

Niet meer doorrijden dwars door de stad, maar rijden over de A10. Betere lucht voor bewoners langs de route. Gezonder leven voor bewoners De Halve Wereld. Een proef, maar misschien een opmaat naar een gewone stadsstraat in plaats van een autoweg dwars door de oostelijke binnenstad.

Prijsvraag

De oplossing van de prijsvraag in de vorige nieuwsbrief luidt: Robinia pseudoacacia of wel de gewone acacia.

Els, Hanneke en Xandra hadden het goede antwoord. We hebben eerlijk geloot en de beloofde bos bloemen gaat binnenkort naar …. Els. Gefeliciteerd!

REMINDER - Lees hier het hele bericht van het bestuur over de crisis
 

Vraag en aanbod


Heb je wat te bieden of ben je naar iets op zoek? Stuur een berichtje aan
redactie@dehalvewereld.nl en het komt in de volgende Nieuwsbrief!
Aanbieding voor Halve Werelders



Op maandag en dinsdag krijgen de bewoners van De halve Wereld,
op alle Pizza’s en pasta’s van ons 2 euro korting!

Kom gezellig langs of haal je favoriete Pizza en/of Pasta op.

San Giovanni - Waterlooplein 239
Stem mee

Tussen juli en augustus kan je op onze inzendingen van Centrum Begroot 2020 stemmen. Ieder bewoner van Amsterdam krijgt instructies met een stemmingscode per post.

Voor meer informatie kijk hier:
https://centrumbegroot.amsterdam.nl

 
Fotograaf gezocht...
 
die (de redactie van) De Halve Wereld

Nieuwsbrief wil versterken met

pakkende, mooie, grappige of 

eigenzinnige foto’s. 

Wie is Wie in De Halve Wereld

Woon je hier al lang en wil je een keer kennismaken met een nieuwe bewoner?
Of woon je hier pas en wil je een keer kennismaken met iemand die hier al lang woont?

Laat het de redactie weten en we koppelen jullie aan elkaar.

Als tegenprestatie vragen we om een artikeltje van jullie ontmoeting in De Halve Wereld Nieuwsbrief.
Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl
Deze nieuwsbrief is gemaakt door Cuneke, Selma en Paul.

Mail ons - redactie@dehalvewereld.nl
Facebook
Website
Email