eerste jaargang - No 3 Juni 2018

It's Summer Time!

Het gaat goed met onze nieuwsbrief! Dit eerste zomernummer staat boordevol nieuws en wetenswaardigheden dankzij de bijdragen van Jos, Els, Els, Menno, Kees, Nanette, Helen, Petra en Frans (A).

De redactie wenst iedereen een mooie zomer en hoopt ook voor de volgende nieuwsbrief spannende bijdragen te ontvangen!
Mail ons: redactie@dehalvewereld.nl

Prijsvraag

Geen kerstboom, wel vogels
Alsof Sterk het had geroken: twee dagen voor het verschijnen van de voorjaarsnieuwsbrief was de kerstboom uit de etalage verdwenen. Geen van de inzenders had de goede oplossing voor de vorige prijsvraag.
Maar er zijn nieuwe kansen.
Deze keer verloten we een vogelhuisje onder de inzenders die het juiste antwoord weten op de volgende vraag: 
Waar hangt dit bordje?

Stuur je oplossing naar redactie@dehalvewereld.nl


 
 
Het Bestuur
Op 20 april was er weer een Algemene Ledenvergadering van onze vereniging. Het was ook heel warm die dag, waardoor veel mensen vermoedelijk een terras hebben opgezocht. De trouwe diehards die er wel waren, hebben nagedacht over leuke initiatieven die we als bewonersvereniging zouden kunnen uitvoeren. Sommige zijn zelfs al gerealiseerd, zoals de nieuwe tuinmeubels.

Maar plannen als 
Pizza op het Plein, overdekt tuingedeelte/theehuis, externe coach of mediator voor interne DHW problemen, kunstwerk/aankleding Turfsteeg, opruimen/ herorganiseren (wees-) fietsen in aquarium/fietsenstalling Citadel, Halvewereldband met optredens, uitwisseling van diensten en spullen, inzet voor opheffen (aantal) parkeerplaatsen NAS bijvoorbeeld nog niet.
 
Het kan zijn dat je denkt: Ho, wacht, ik zat op een terras maar heb wel een goed idee! Of: Superleuk dat zelfbeheer, waar meld ik me aan om te helpen?
Speciaal voor die mensen hebben wij een super korte vragenlijst gemaakt.
Ik:  Heb je zin om mee te helpen stuur dan een mail en we nemen contact met je op
Wil: Waar zou je graag in De Halve Wereld aan mee willen helpen?

Dus wil jij actief deelnemen aan ons zelfbeheer, zodat we ook in de toekomst fijn kunnen wonen voor een normale huur? Stuur dan een ingevulde IK WIL naar info@dehalvewereld.nl

Commissie Lage Lasten
De commissie Lage Lasten heeft bij monde van Frans en Jos vorige maand op het landelijk congres "De Wooncoöperatie, die komt er wel!'' verteld over De Halve Wereld. Er zijn veel bewonersgroepen die graag meer invloed willen op hun woonomgeving, en de ervaringen van De Halve Wereld gelden vaak als blauwdruk voor het opzetten van een 'beheerconstructie'. Ook hebben zij hun oren te luister gelegd over de mogelijkheden van eventuele verdere verzelfstandiging in de vorm van een wooncoöperatie. Dat blijft vooralsnog een nauwelijks te realiseren droom, maar we blijven actief opletten op de ontwikkelingen in woonland. Dit alles met het doel om uw lasten laag te houden, nu en in de toekomst!
 
Wie is Wie in De Halve Wereld
Els over Els en Els over Els
 Voorheen had ze een kamer in een studentenflat in oost, en sinds eind 2017 woont ze in een groepswoning aan de Nieuwe Amstelstraat. Op dit moment legt ze de laatste hand aan haar masterscriptie wetenschapscommunicatie. In het kader van de Future Planet Studies (over duurzaamheid) wil ze door middel van verhalen klimaatverandering uitleggen, zodat wetenschap wordt gepopulariseerd. Op 1 juli studeert ze af.
 
Haar ouders gingen ooit tegelijk met anderen wonen in een nieuwe flat in Westerpark. Met de andere bewoners op de gang kregen ze een band doordat ze er allemaal tegelijk kwamen wonen. Kort geleden hebben ze er samen een jubileumfeest gevierd. Opgroeien in zo’n hechte groep is iets geweldigs wat ze iedereen toewenst. Sociale cohesie ontstaat volgens Els makkelijker als mensen tegelijk ergens komen wonen of in de zelfde levensfase zitten.
 
Haar nieuwe adres biedt alles wat ze wenst: een betaalbare kamer in een leuke buurt in hartje stad waar ze op zichzelf kan zijn, met mensen om zich heen als ze gezelschap wil. Van het zelfbeheer weet ze dat er commissies en werkgroepen zijn waarin vrijwilligers deelnemen, dat er veel betrokkenheid is en de huren laag zijn. Aan het zelfbeheer, bijvoorbeeld het bestuur, zou ze in de toekomst willen deelnemen, maar eerst wil ze wat meer mensen leren kennen.
 Voor het interview met Els was ik nieuwsgierig naar twee dingen:
1. Hoe Els, als een van de eerste bewoners, aankijkt tegen wonen in de Halve Wereld.
2. Zijn er nog overeenkomsten tussen de twee Elzen, behalve de naam? (Zelfs onze achternamen hebben bijna dezelfde letters!) 
 1. Het eerste waar Els aan denkt bij wonen in de halve wereld is verbondenheid, die onder andere is ontstaan door de gemeenschappelijke tuin waar de kinderen destijds samen speelden. Nu nog betekent het voor haar veel om bij haar dochter in de buurt te wonen. Ze heeft veel verschillende carrièrepaden bewandeld in De Halve Wereld, met als hoogtepunt hoofdredactie van een dikke Halve Krant. Ze is nu halvewereldbewoner in ruste maar heeft als stille wens dat er ooit budget zou zijn voor een hovenier, want de tuin groeit hard.
   
 2. Els en Els zijn allebei grote lezers en nieuwsjunkies, van Harry Potter tot de Correspondent. Ook houden ze allebei zo veel van muziek dat ze altijd eerst het liedje af moeten luisteren voor ze naar een andere kamer gaan, de auto uitstappen of de sleutel in het slot steken. 
Onderhoud
Overleg met Ymere
Een paar keer per jaar nodigt de werkgroep Onderhoud Ymere uit om de onderhoudswerkzaamheden te plannen, die een looptijd van meer dan zeven jaar hebben. De laatste bespreking was op 5 juni jl. Er is een scala aan onderwerpen gepasseerd, met als belangrijkste de schilderbeurt die op de rol staat voor 2020.

Zoals het zich nu laat aan zien gaat die inderdaad door in 2020 en zal de rest van het complex geschilderd worden. De Nieuwe Amstelstraat, even zijde en de woningen rond de tuin van en boven Nieuwe Amstelstraat 42 zijn in 2016 gedaan. De voorzijde van het Waterlooplein alsmede de bovenste galerij aan de Waterloopleinzijde en het torentje op het A.S. Onderwijzerhof eind 2017.
Keuken versleten?
Binnenkort zal de werkgroep Onderhoud weer starten met het inventariseren van versleten keukens.
Elke bewoner die vindt dat haar/zijn keuken aan vervanging toe is, kan ons dat dan laten weten en dan komen we kijken. Na de keukeninspecties kunnen we aan de hand van een objectieve checklist bepalen welke keukens daadwerkelijk aan vervanging toe zijn en welke het eerst aan de beurt zijn.
We hebben ongeveer geld voor drie keukenvervangingen per jaar.
Antennes
KPN Mobiel heeft al vele jaren een installatie op het hoge dak van de citadel staan. In april 2018 is de gehele installatie vernieuwd. Het was een flinke klus, alle nieuwe antennes, bekabeling en kasten met een flinke kraan het dak op, tijdelijk tussen onze zonnepanelen, en een kleine week later de oude spullen er weer af. Deze installatie is de geldbron waar DHW zijn “antennefonds” mee vult.
Klachten over de verwarming
Bij klachten over de centrale verwarming / warmwater-installatie kunt u altijd rechtstreeks, zonder tussenkomst van De Halve Wereld, contact met Bonarius opnemen. Telefoonnummer voor storingsmeldingen 020 407 49 49. Wij hebben een doorlopend servicecontract ( zowel correctief als preventief) met Bonarius.
De Binnentuin
Oproep
Eén keer in de vier weken wordt er een zondag in onze tuin gewerkt, met veel plezier en veel energie. Ook al is dit een trouwe groep bewoners en ook al zijn delen van de tuin simpel in onderhoud, er is toch altijd veel te doen vooral nu we ook de bakken in de Nieuwe Amstelstraat en de boomspiegels en gevelbakken op het Onderwijzerhof onderhouden. Het gaat dan om snoeien, wieden, zaaien, hakselen, enz.

Dus nodigen we alle Halve Wereldbewoners uit om te helpen, want ook nieuwe initiatieven zijn welkom. In de portieken hangt tijdig een aankondiging, dan weet je wanneer we in de tuin actief zijn. Zondagmiddag 1 juli zijn we er weer vanaf 13.00 uur. En ook dan sluiten we het werk weer goed af!
Zelf planten kweken?
De kas is weer gerepareerd en klaar om zaaigoed uit te proberen/op te kweken. Als je daarvoor plannen hebt, realiseer je dan wel, om teleurstellingen te voorkomen, dat bijna dagelijks water geven een noodzaak is.
 
Lekker sproeien
 
In periodes van droogte moet er heel veel water gegeven worden, zowel in de tuin als op straat. Hiervoor is regelmatige hulp nodig; geef je op om mee te helpen. Je wilt toch ook niet dat al die planten verdorren? Wekelijks een half uurtje is voldoende, als het niet geregend heeft! Er zijn 3 wateraansluitingen in de tuin, 1 in een portiek op het ASO-hof en 1 in de Nieuwe Amstelstraat. We verdelen de tuin/straat in ‘segmenten’ zodat ieder de verantwoordelijkheid draagt voor één deel.
Grijpt u maar
Achter de tuinpoort en bij de kraan in de Nieuwe Amstelstraat, in het zgn. aquarium, liggen ook een grijper en ring-met-vuilniszak om zwerfvuil uit de bakken op straat te verwijderen.

Halve Wereld Kinderen

Een bericht voor de ouders
Jullie doen de tuincommissie een enorm plezier als jullie je aan de volgende regels houden.

Plaats na gebruik het net terug over de zandbak, zodat die geen kattenbak wordt. Vooral als binnenkort de plannen voor vervanging van het zandbakzand gerealiseerd worden.


Haal na gebruik de speeltoestellen van het gras, zodat er geen hindernissen zijn als er gemaaid moet worden

Geen verspilling van water. Laat de kraan niet eindeloos lopen en laat de sproeikop aan de slang zitten.

De stad Amsterdam heeft het gebruik van ballonnen bij festiviteiten verboden in verband met milieuverontreiniging. Dat zou ook in de tuin een goede regel zijn- de watertonnen zijn voor duurzame opvang en gebruik van regenwater en geen speelgoed
Naar aanleiding van het Jaarverslag 2017
 In het jaarverslag van 2017, verspreid in april, staat onder het kopje Antennegeld-fonds een opsomming van voorstellen, leuke initiatieven gedaan o.a. door de kinderen. Daarmee is vrijwel niets gedaan. Om draagvlak te houden bij DHW-bewoners is het een goede zaak om WEL wat met al die ideeën te doen. Helaas zijn de namen van degenen die de voorstellen steunden niet mee gekopieerd. We moeten dus opnieuw welwillenden werven.
Meld je aan bij de WAR-commissie of bij de redactie van deze krant om mee te helpen organiseren. Onderstaande initiatieven zijn toch te mooi om te negeren?
 • kinderen koken voor de buurt
 • kinderfilms in de WAR
 • grote schildering maken (in de Turfsteeg)
 • knutselmiddagen in de WAR
 • klimrek op het ASO-hof
 • schoolbordmuur in de WAR
 • (kinder)kookworkshops in de WAR
Tuindak van het Citadel
Nieuwe plantenbakken
Al eerder was bekend dat de grote houten plantenbakken in de daktuin, zo’n 30 jaar oud, verrot zijn. Na overleg met Cees Winnubst en Cuneke Mertens is een plan ontwikkeld voor de vervanging van de bakken rondom het trappenhuis in het midden. Het idee is: één grote ronde bak van cortenstaal te construeren, bevestigd aan de betonnen muur.

De bak wordt bekleed met vijverfolie, vastgeklonken aan het beton. Op de vijverfolie komt een ca. 7 cm dikke laag lichtgewicht keramische korrels, afgedekt met worteldoek. Er komen gaatjes op de juiste hoogte om overtollig water kwijt te raken. Cees heeft al tekeningen en een inventarisatie van benodigdheden gemaakt.
In deze nieuwe bak willen we zoveel mogelijk de oude planten terugplaatsen. Daarom gaan we het ook in de late herfst doen, de planten en struiken zijn dan in rust. Het wordt een hele klus, om te beginnen om de oude bakken te verwijderen en dan de aarde in bouwzakken te scheppen, zodat die weer hergebruikt kan worden.
Het wachten is nu op een definitief akkoord van de werkgroep onderhoud (die al positief reageerde) en van het bestuur, dat voor de centjes moet zorgen… Na goedkeuring moet er een planning komen. Dan weten we wanneer we de sterke mannen en vrouwen van de Citadel nodig hebben om te helpen dit klusje te klaren.
Dat gaat wel lukken toch, buurtjes?!Richard Serra,
Matter of Time’,
cortenstaal
(Guggenheimmuseum, Bilbao)

Kunst in de buurt

Papierlozen
Wie:
Sociaal, activistisch kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries, werkzaam binnen Europa met een standplaats in Amsterdam.
Himmelsbach schrijft verhalen in de lucht en vertrouwt op de kracht van de wind om ze mee te voeren.’  Aldus: Nanda Janssen in het magazine Mister Motley.
Wat:
Himmelsbach kijkt met frisse blik naar actuele, sociale en culturele vraagstukken. Hij biedt inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden op een persoonlijk niveau. Zijn missie: vruchtbare manieren ontwikkelen om je als mens met maatschappelijke onderwerpen te verhouden.
Voorbeelden van projecten en acties:      
-de populistische winkel
-het monument voor prima mensen
-het platform voor ongevraagde kunst
-het papieren monument voor papierlozen

Waar:

Een aantal voorbeelden van dit monument voor papierlozen is nu te zien langs de Weesperstraat bij het studentenhuis en bij de metro uitgang bij de Hermitage.

Het monument wil meer zichtbaarheid genereren voor de anonieme groep ongedocumenteerden. Je kunt eraan bijdragen door een set posters in A2 formaat (in de vorm van een krant met 31 houtsnede portretten van deze vluchtelingen, gemaakt door kunstenaars en illustratoren) op te vragen en deze rond te plakken, aan te bieden aan je gemeentebestuur of anderszins. Kijk op: www.himmelsbach.nl voor een filmpje over de totstandkoming van dit project en andere acties en projecten.

De geest van de Grachten
Loop langs het Hortusplantsoen en vanaf half juni tot eind september tref je in het water de tentoonstelling ‘De Geest van de Grachten’ aan (zie de montagefoto). Je kijkt naar 25 koppen van terracotta (gebakken klei). De titel is een hernoeming van de eerdere installaties ‘De Geest van de Vijver’ en ‘De Geest van de Rivier’. De maker is de Franse beeldend kunstenaar Eric Hengl (www.hengl-art.com/installations). De expositie is hier op initiatief van onze bewoners Marianne en Joost.

Wartaal

De Bitternoot
Loop nu 50 meter door en je ziet recht achter de palmenkas van de Hortus de kruin van een 20 meter hoge bitternootboom (hickory – afkomstig uit de oostelijke USA) (https://dehortus.gardenexplorer.org/taxon-34473.aspx).
 
Zowel de Hortus als de boom speelt een niet geringe rol in Elizabeth Gilberts Het hart van alle dingen, onlangs ten prooi gevallen aan ons leesclubje WARtaal. 
Na een meervoudig wild leven, ten slotte scherend langs Darwin en na contact met diens historische concurrent Wallace hervindt de botanica Alma Whittaker (1800), Amerikaanse maar van half Nederlandse herkomst, zichzelf als werknemer van onze Hortus.
Na van alles over de begintijd van de Hortus zijn de laatste regels van de roman: “Wij zijn allebei wel erg ver van huis, hè?’ zei ze. (…) gaf de boom geen antwoord. Maar hij hield haar nog wel een poosje overeind.” 
Deze boom (“Hij was oud. Zij was oud”) is in de roman een eeuwtje achteruitgeschoven, want hij dateert van 1912 (evenals de palmenkas). En o ja – mocht je je na lezing van het boek afvragen waar Alma’s mossengrot is: die heeft nooit bestaan. Jammer.
De boeken
Fiets even naar de Henri Polaklaan, en voor nummer 15 vind je (goed in het struweel verborgen) een boekenkast voor publiek gebruik. Zoiets moeten we ook hebben in de onmiddellijke buurt, aldus WARtaal. Na half juni staat er zo’n kast(je) tussen de Nieuwe Amstelstraat 42 en 52. Je kunt boeken meenemen, al dan niet door ruil (voorlopig misschien het liefst door ruil ?), en brengen (afstaan). Laat thuis je ogen eens glijden langs al die boeken die je nooit meer zult (her)lezen …
Het huidige kastje doet provisorisch dienst. Heb je iets beters (hoger, dieper en/of met deurtjes: meer regenbestendigheid) in de berging staan, graag! Bel dan Frans, 06 23097296 (ja, ook voor andere vragen en suggesties natuurlijk).

Vraag en aanbod


Heb je wat te bieden of ben je naar iets op zoek? Even aan berichtje aan

reactie@dehalvewereld.nl en het komt in de volgende Nieuwsbrief!
Te koop

Moulinex magnetron MO20MGWH met grillfunctie.

Nieuwprijs € 75 nu voor € 25.

In nieuwstaat, met factuur voor nog 1 jaar garantie.

Belangstelling? Mail
e.standaert@upcmail.nl.
Gezocht Fotograaf..
 
die (de redactie van) De Halve Wereld

Nieuwsbrief wil versterken met

pakkende, mooie, grappige of 

eigenzinnige  foto’s. 
Gezocht klusjesman..

Er is bij mij thuis wat boor- en schroefwerk te doen.

Kent iemand een betrouwbare klusjesman?

Dan graag contact opnemen met mij, els standaert.

Telefoon: zie e-mail
Email:  zie e-mail

Alvast bedankt.

Wie is Wie in De Halve Wereld

Woon je hier al lang en wil je een keer kennismaken met een nieuwe bewoner?

Woon je hier pas en wil je een keer kennismaken met iemand die hier al lang woont?

Laat het de redactie weten en we koppelen jullie aan elkaar.

Als tegenprestatie vragen we om een artikeltje van jullie ontmoeting in De Halve Wereld

Nieuwsbief
Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl
Deze nieuwsbrief is gemaakt door Cuneke, Paul en Roos.