Tweede jaargang, maart 2019

JUST BEFORE SPRINGTIME

Dank jullie wel voor alle adhesie. We vroegen ons eind van het jaar af of de nieuwsbrief wel werd gelezen en of we wel door moesten gaan in het nieuwe jaar. Maar er kwamen zo veel positieve reacties dat we heerlijk zijn gaan eten met z’n drieën -op kosten van de zaak natuurlijk - en daarna aan de slag zijn gegaan met deze nieuwsbrief. Natuurlijk niet zonder de bijdragen van Petra (kunst), Suzan (kunst), Jos (bestuur), Willem (onderhoud), Vincent (WAR), Nanette (tuin), Eric (namenmonument) en Helen (tuin). Wil je volgend jaar mee uit eten? Word dan ook lid van de redactie. We vinden het fijn als er nog iemand bij komt!

HET BESTUUR

Gezocht: Verduurzamers!
De cv-ketels in De Halve Wereld gaan al weer een tijdje mee en moeten ergens in de komende jaren worden vervangen. Maar waarvoor? Ymere heeft de ambitie om van het gas af te gaan voor 2030. Het is dus niet heel logisch om onze huidige gasketels nog te vervangen voor nieuwe. Het bestuur zoekt daarom extra krachten die zich willen buigen over de vraag hoe wij onze huisjes duurzaam warm kunnen houden! Als je interesse hebt, mail dan naar info@dehalvewereld.nl
Wat wordt mijn huur in 2019?
Elk jaar kan een corporatie de huur verhogen, meestal gebeurt dat per 1 juni. Maar in de afgelopen jaren rommelt het een beetje rond je huurverhoging. Wat is er aan de hand? De Halve Wereld en Ymere hebben jaren geleden afspraken gemaakt over zaken als huurprijsbeleid en onderhoudsvergoedingen in het zogenaamde ‘Protocol’. Daarin staat bijvoorbeeld dat De Halve Wereld het huurprijsbeleid van Ymere volgt. Nu is het protocol al weer enige jaren verlopen en is het huurprijsbeleid van ons rechtse kabinet nogal ‘liberaal’. De afgelopen jaren zijn er dan ook fikse discussies geweest over de vraag: hoeveel huurverhoging is passend voor De Halve Wereld?
Dit jaar zal dat vermoedelijk niet anders zijn. Als je het bestuur wil bijstaan in deze onderhandelingen, dan zou dat heel fijn zijn. Samen staan we sterker tenslotte! Mail naar info@dehalvewereld.nl als je iets wilt doen.
Woning tijdelijk verhuren aan iemand anders? Let op!
Het kan zijn dat je je woning tijdelijk niet gebruikt, bijvoorbeeld vanwege een lange reis. Verhuren is dan een interessante optie, maar let op: zelf onderverhuren van je woning mag niet! Zelfs niet een deel van je woning! Wanneer je gepakt wordt (en de gemeente controleert streng) of als de huurder je woning niet meer uit wil, dan riskeer je hoge boetes en raak je soms zelfs je woning kwijt! En dat wil je niet! Wil je toch je woning doorverhuren? Dan kan dat dus alleen met een huisbewaringscontract van De Halve Wereld. Neem voor meer informatie tijdig contact op met toewijzingDHW@gmail.com

HALVE WERELD BEWONER

Marcello in het nieuws
In de Amsterdamse straatkrant Z! van 15 februari 2019 staat het artikel “Wonen waar het bruist. Zo leef ik”. In dit artikel vertel t Marcello hoe hij zijn zelfgecreëerde groundfloor penthouse van een smerig en slecht onderhouden eenkamerwoning heeft omgetoverd tot het paleis(je) van zijn dromen met zijn eigen wereld op de stoep. Meer weten over wat Marcello drijft? Koop Z! of loop gewoon even bij hem langs.
 
KUNST IN DE BUURT
De Kijkdoos
Wie langs de Weesperflat loopt ziet de opvallende vitrines van De Kijkdoos, een visueel kabinet waar beeldende producties en artistiek onderzoek elkaar ontmoeten. Sinds tien jaar organiseren twee bewoners van De Halve Wereld hier tentoonstellingen. De locatie, gelegen in de buurt van museum De Hermitage in Amsterdam bestaat uit twaalf vitrines die dag en nacht te bezichtigen zijn. Tot april is er de tentoonstelling ‘Before Spring: In between’ van de Braziliaanse kunstenares en buurtbewoonster Daniele Marx. Zij heeft een lichtcompositie gemaakt speciaal voor de donkere dagen. Deze tentoonstelling is het best te bezichtigen tijdens een avondwandeling. Zie ook https://danielemarx.wordpress.com/2019/01/13/public-intervention-compositions-2019

Outsider Art Museum (in de Hermitage)
In dit museum is tot 25 augustus 2019 de tentoonstelling ART BRUT, Jean Dubuffets revolutie in de kunst te zien. In oktober 1949 stelde de Franse kunstenaar Jean Dubuffet een tentoonstelling samen met werk gemaakt in psychiatrische instellingen, gevangenissen, kindertekeningen en volkskunst. Het betrof zo’n 200 werken die volgens Dubuffet uitermate inventief, zuiver en spontaan zijn. Werk dat een plaats in de kunstwereld verdiende en de gevestigde uitgangspunten in de officiële, erkende kunst misschien wel omver zou werpen.

Een groot deel van het werk dat zeventig jaar geleden in Parijs tentoongesteld werd is nu dus in de Hermitage te zien. Het betreft schilderijen, tekeningen, sculpturen, borduurwerk (nee, geen truttige zakdoekjes) en andere uiteenlopende objecten. Allemaal gemaakt door ‘autodidactisch gestoorden’, voornamelijk in het begin van de twintigste eeuw. Niet al het werk is te zien. Door de jaren heen is er werk zoekgeraakt en ook zijn er werken verkocht. De twee afbeeldingen in deze Nieuwsbrief zijn slechts een voorproefje. Het aanbod is divers en nog altijd verrassend origineel. Gaat dat zien!
Gaston Dufour (Gaston Duf.) - Rinâûçêr¹-hôse (circa 1948) 
Aloïse Corbaz - Scene met een gebloemde kus in gouache (1947) 
DE TUINEN
De binnentuin van De Citadel 
In december 2018 is een lang voorbereide vernieuwing van een aantal half ingestorte houten plantenbakken uitgevoerd door een hoveniersbedrijf.  Er is een nieuwe bak is gemaakt van corten-staal, plantenkluiten zijn ingekort, dode planten verwijderd, grind en nieuwe aarde erin en straks ook wat nieuwe planten. De hoveniers hebben geadviseerd er niet te veel in te zetten anders worden de wortels te groot en gaan ze duwen tegen de wanden.... Ze bevelen winterharde geraniums aan en bodembedekkers, maximaal 1 struikje en wat bloembollen. We moeten in maart/april maar even kijken in een tuincentrum. Als iemand goede ideeën heeft graag even melden bij Helen. Binnenkort maar vast wat opruimen en inventariseren wat nodig is. Houd de prikborden in de gaten!
De binnentuin van De Slinger 
Het zachte weer van de afgelopen tijd en de warmte van de zon doet niet alleen ons, maar ook de tuin goed; alles begint uit te botten en de vogels zoeken nestplekken. De cyclaampjes hebben de hele winter voor kleur gezorgd, worden nu vergezeld door krokussen en wolfsmelk. Binnenkort beginnen we dus ook weer met tuinwerk, de eerste zondag wordt 17 maart. In de portieken hangen de aankondigingen, alle belangstellenden zijn welkom.

Eén van de eerste klussen zal zijn de aanpak van de composthoop. Al het tuinafval van vorig jaar is inmiddels hopelijk getransformeerd tot mooie compost, die over de tuin verspreid kan worden. Voor iedereen die organisch afval kwijt wil op de composthoop een volgende gebruiksaanwijzing: zorg dat er alleen zacht afval op komt. Alleen dat wordt in één seizoen nieuwe compost. Dus geen dikke takken of planten met bloempot! De ruimte tussen de composthoop en het schuurtje is de plek waar takken kunnen liggen en drogen tot ze verhakseld worden.
Tot ziens op zondag 17 maart!
Juno, Izra en Elisa zijn vast
begonnen het mozaïek schoon te maken
DE WAR
De WAR weet het even niet….
Het afgelopen jaar en eigenlijk ook het begin van dit jaar loopt het niet zoals het zou moeten. En waarom? Daar krijgen wij nou de vinger niet achter. Misschien weten jullie het wel. Wat is het geval: steeds weer als de Werkgroep Algemene Ruimte (WAR) iets organiseert, of het nou het Buurtrestaurant is of een filmavond, telkens valt het ons op dat er maar zo weinig bewoners aanwezig zijn. Bij de laatste activiteit van de WAR, de wijnproeverij, fantastisch georganiseerd door een bewoner, was slechts een handjevol bewoners aanwezig. Hoe komt dat, vragen wij ons af.
Toegegeven, we kunnen soms wel wat vlotter zijn met het aankondigen van een evenement. Dat kan echt beter, maar dat is vast niet de enige oorzaak. De jaarlijkse BBQ in de tuin bijvoorbeeld was een groot succes! Hartstikke leuk! Maar toch hebben we de laatste maanden van het jaar de geplande maaltijden van het Buurtrestaurant moeten schrappen! De belangstelling voor de maaltijden in september was meestal niet eens voldoende om twee tafels te vullen, terwijl er toch voor dertig mensen werd gekookt. Zonde van het geld en de inspanning van de koks. Ook heeft er zich, ondanks de oproep in de vorige Halve Krant, niemand gemeld om een keer te koken. We vroegen toen ook of er bewoners zijn die mee willen helpen om de gemiddelde leeftijd van de WAR-commissie drastisch te verlagen. Ook dat heeft geen enkele reactie opgeleverd.
Een enquête
Nu kunnen we als WAR de handdoek in de ring gooien. Maar dat gaan we natuurlijk niet doen. De WAR bestaat uit een club gemotiveerde mensen die graag iets leuks of zinvols wil organiseren voor de Halve Wereldbewoners. Daarom willen we graag weten welke ideeën er bij jullie leven en hoe wij jullie het beste kunnen bedienen. Daarom komt er een enquête! Via de mail! Honderd procent digitaal! Hoef je er niet eens de deur voor uit of open te doen voor een enquêterend WAR-lid terwijl je net zo fijn aan het Netflixen bent. Enne…vul hem nou ook in! Bij voorbaat onze grote dank!

OMGEVING

Het namenmonument
Terwijl de NOS op 21 februari laat weten dat het nationaal Holocaust Namenmonument twee keer zo duur wordt als verwacht en dat het Rijk het verschil zal betalen, loopt er nog een beroep tegen de verleende vergunningen en is de plaats van dit monument nog geen beklonken zaak. In ieder geval niet volgens een grote groep bewoners en verenigingen uit de omgeving.

Maandag 25 februari behandelde de rechter het verzoek van deze groep om de bomen die op de beoogde plek van het monument staan, niet nu al te kappen. Het beroep tegen het namenmonument wordt namelijk pas 28 mei behandeld door de rechtbank.
Het was een druk bezochte zitting met voor- en tegenstanders van het monument. De rechter deed donderdag 28 februari uitspraak en stelde de omwonenden nu in het gelijk.

Hoewel de rechtbank begrijpt dat het Auschwitz Comité zo snel mogelijk van start wil gaan met de oprichting van het monument, weegt het belang van een zorgvuldige beoordeling van alle ingebrachte argumenten zwaarder. Hiervoor is het noodzakelijk dat de meervoudige kamer zich over de zaak kan buigen. Omdat de kap van de bomen in principe niet ongedaan kan worden gemaakt, moet daarmee in ieder geval worden gewacht tot na de uitspraak van de meervoudige kamer (28 mei). Datzelfde geldt voor alle andere werkzaamheden die ter plaatse moeten worden uitgevoerd om de locatie bouwrijp te maken.

ONDERHOUD

De werkgroep
Bent u van de woningbouwvereniging. Nee hoor, ik ben al 35 jaar bewoner hier en zit in werkgroep onderhoud. Ooohh echt waar. De werkgroep bestaat op dit moment uit: Menno Trautwein, Mathilde Marlon. Jasper Rathman, Kees Reek, Jenny Opbroek en Willem Jansen. Na 35 jaar fantastisch werk voor ons gedaan te hebben, is onze elektricien Hans Schultz met werken gestopt. Jammer voor ons, fijn voor Hans.
 
De klachten
 Het stinkt hier. Zie je die schimmel. Ik wil een nieuwe keuken. Kozijn doorgerot, het schuifraam valt er uit. Gevelplaten vallen naar beneden. Aluminium daktrim valt op terras. Verstopping van mijn toilet. Lekkage hier lekkage daar. Deur klemt, raam gaat niet meer open. Ruit gebroken. Lift reparaties. CV ketel echt kapot. Toiletreservoir blijft lopen. WC pot is gebarsten. Enzovoort, enzovoort. In 2018 zijn honderd klachten afgewerkt. Heel veel klachten zijn verholpen, maar sommige klachten zijn helaas niet op korte termijn te verhelpen.
Het onderhoud
We zijn niet alleen met klachten bezig. Ook grootonderhoud en verbeteringen aan de woningen houden ons bezig. Gelukkig is de helft van het schilderwerk en de houtrot verholpen. De laatste werkzaamheden zijn in het voorjaar van 2018 afgerond. De verrotte plantenbakken op het binnenplein van de citadel zijn vervangen door een prachtig nieuwe corten stalen bloembak. Het ontwerp is van Cees Winnubst. Veel verlichting is nu vervangen door led verlichting. Spaart stroom en gaat minder snel kapot. In 2020 gaan wij verder met de gevels in de Nieuwe Amstelstraat, AS Onderwijzerhof en JDM plein. De werkgroep is met de voorbereiding hiervan begonnen en hoopt dat Ymere zijn toezeggingen in 2020 nakomt.

En ja hoor... In maart gaan wij weer van ons jaarlijks terugkerend eetfestijn genieten.

 

VRAAG EN AANBOD

Heb je wat te bieden of ben je naar iets op zoek? Even aan berichtje aan reactie@dehalvewereld.nl en het  komt in de volgende  Nieuwsbrief!

OPROEP: HUIZENRUIL

Wie zou graag op de begane grond willen wonen met een tuin op een van de rustigste plekjes van De Halve Wereld? We zijn op zoek naar een huizenruil.Met plezier hebben we zeven jaar in ons appartement op A. S. Onderwijzerhof 28 gewoond, maar in mei verwachten we ons eerste kindje en is het te klein. Woonkeuken, één slaapkamer en ruime badkamer, alles bij elkaar 36 m². De kamers grenzen aan de gemeenschappelijke tuin met een privétuin van zo’n 25 vierkante meter met zon. Het huis is makkelijk begaanbaar, het krijgt veel licht. Het heeft een eigen entree plus ruime opslag. Heb je interesse? Bel of mail Suzan op suzankalle@gmail.com, mobiel 06 49 04 07 57.

GEZOCHT: PIZZABAKKERS

Tijdens het vorige jubileumfeest is er een steenoven gehuurd waarmee pizza’s konden worden gebakken. De kindercommissie wil deze zomer graag weer pizza’s bakken voor de buurt! Ze zijn daarvoor wel op zoek naar hulp van volwassenen die verstand hebben van steenovens huren en bedienen. Wil je ze bijstaan met raad en daad, of wil je ook meedoen met de kindercommissie neem dan contact op met info@dehalvewereld.nl

Voor reacties en opmerkingen over de geplaatste artikelen, voor suggesties, roddels, ditjes en datjes of foto’s, MAIL ONS redactie@dehalvewereld.nl

Deze nieuwsbrief is gemaakt door Roos, Cuneke en Paul en gaat naar alle bewoners van De Halve Wereld van wie het emailadres bij het secretariaat bekend is. 

Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl