Jawel, je leest het goed, voor het eerst een Halve Wereld Nieuwsbrief in december. Deze keer ook nog eens met veel en heel divers nieuws. Nieuws over de onderhandelingen met Ymere, over oude en nieuwe bewoners, over duurzame ontwikkelingen en over kunst in de buurt. Lees, denk mee, sluit je aan bij een commissie. Zo wordt de lockdown nog interessant ook.
|
|
Ons zelfbeheer
door Menno
Dinsdag 26 oktober overlegde een delegatie van ons bestuur weer met onze huidige gesprekspartner van Ymere Harm ten Zijthoff en onze gezamenlijke mediator Arno Diederen. We hebben het na een verlengde zomerstop weer kort gehad over de heetste hangijzers: woningtoewijzing, huurprijsbeleid en onderhoud.
Woningtoewijzing
Er is goed nieuws: DHW is door Ymere en de gemeente Amsterdam op een bijzondere lijst gezet van wooncollectieven met als doel om deze wooncollectieven volledige toewijzingsbevoegdheid te geven, mits uiteraard binnen de in Nederland geldende passendheidsregels omtrent gezinsgrootte, inkomen en eventuele wettelijke urgentie. We hopen dat dit al in 2022 zal ingaan!
Huurprijsbeleid
Dit blijft een ingewikkeld onderwerp. DHW heeft nu vijf fictieve, maar realistische casussen opgesteld van huishoudens in DHW, met de vraag of Ymere dan kan doorrekenen wat volgens het huidige huurprijsbeleid (dus inclusief volledige wws-punten en WOZ-waarde) de huur zou worden. Zo krijgt DHW een beter beeld van wat het voor de leden van DHW in huur zou schelen. Maar we hebben deze keer ook heel expliciet benadrukt dat DHW op dit punt eigenlijk zo min mogelijk AUTONOMIE wil opgeven, en dat wij ons kunnen voorstellen dan DHW als collectief blijft huren in plaats van dat we naar een huurbeleid gaan dat per huishouden gecalculeerd moet worden.
Onderhoud
Ten slotte hebben we het heel kort gehad over onderhoud. Onze werkgroep onderhoud heeft inmiddels verder gestudeerd op een scenario waarin DHW helemaal geen planmatig onderhoud meer coördineert, maar wel het dagelijks onderhoud blijft doen en ook het onderhoud aan vrijkomende woningen. Daarmee focust DHW meer op de kerntaken waarin contact met bewoners centraal staat, en minder op de grote complexe meerjaarlijkse gevelbeurten. Tegelijkertijd vindt de werkgroep het cruciaal dat goed zwart op wit komt te staan dat en hoe DHW medezeggenschap houdt over alle onderhoud, planning en budgettering en bovendien wil DHW een separaat jaarlijks budget voor kleinere bijzondere projecten, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming, vergrijzing of voor sociaal gerichte bouwkundige projecten. Ymere geeft aan open te staan voor nieuwe taakverdelingen en studeert op dit moment nog op een memo van onze werkgroep onderhoud.
Wordt vervolgd, groet namens het bestuur van DHW!
|
|
|
Ouder worden binnen de Halve Wereld
door Netty en Frans
Wat wonen we toch mooi binnen de Halve Wereld, een klein stukje grond met 118 woningen, hatjes, 1-,2-,3-,4-kamerwoningen, groepswoningen en ateliers, voor elk wat wils. Ooit begonnen als een woonexperiment, overgedragen door Woningbouwvereniging Amsterdam (WBA) aan de bewonersvereniging De Halve Wereld, waarbij de bewoners de taak op zich namen om, als een kleine woningcorporatie, alles te doen om het complex draaiende te houden. Onderhoud, toewijzing, het innen van de huurpenningen, de groenvoorziening van de gemeenschappelijke tuin en de citadel, het organiseren van leuke activiteiten voor de bewoners (WAR) en de hele administratie van het complex. Gedragen door de verschillende commissies waarvan de leden, jong en oud, van het eerste uur, hier geboren of komen wonen door toewijzing, het werk uitvoeren. En dit doen we al vanaf 1984, als een echte wooncorporatie. We zijn hier niet voor niets hier komen wonen in het hartje van de Amsterdamse binnenstad.
Maar zoals met alles wordt niet alleen het complex ouder, ook de bewoners die hier wonen. Het één en ander gaat vaak wat stroever en niet zo soepel meer. De discussie met Ymere over ‘hoe verder en op welke manier dan’ is in volle gang. Onderhoud, duurzaamheid (zonnepanelen op de daken), vergroening (groene daken, geveltuinen, biodiversiteit), en ouder worden in De Halve Wereld, zijn onderwerpen die in deze tijd een belangrijke rol spelen in de discussie met Ymere en andere externen Ook binnen de vereniging is discussie over wat we nog zelf willen en kunnen doen en wat niet meer.
Hoe kunnen we omgaan met ouder worden binnen de vereniging? We kunnen inventariseren hoeveel ouderen, onder wie alleenstaanden, we hebben binnen de vereniging en wat hun behoeften zijn. Waar denken zij aan om het ouder worden te vergemakkelijken? Bijvoorbeeld kleine aanpassingen in de woning, kleine klusjes die zelf moeilijk of niet meer gedaan kunnen worden. Verhuizen van groot naar klein, van hoog naar laag (lift). Gezamenlijk koken en eten, huisbezoek, spelletjes in de WAR? En wat de zorg betreft kunnen we kijken wat binnen DHW georganiseerd kan worden en wat er in de omgeving aan bestaande zorg is.
Indien u zich aangesproken voelt, reageer, doe mee, kom met suggesties om het ‘ouder worden in de Halve Wereld’ nog aangenamer te maken. In de komende nieuwsbrieven houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. Blijf scherp!
Wilt u reageren dan kunt u gebruik maken van: info@dehalvewereld.nl of redactie@dehalvewereld.nl
|
|
|
December
door Malou
Een stapel plantenbakken, vuilniszakken en een berg koffers trokken mijn aandacht. Het was duidelijk Grof Vuil dat er in de Nieuwe Amstelstraat stond. Een passerende wandelaar zei: “ Wat een berg he? “Het bleek de nagelaten boedel van kunstenaar Félicien Bobeldijk, die eind juli overleed. “Het kwam allemaal uit de kruipruimte”, zei de man die aan het opruimen was.
Félicien is eenzaam gestorven. Hij lag tien dagen dood in zijn atelier. Door niemand opgemerkt totdat de geur van zijn dode lichaam alarm sloeg. Toen ik het nieuws en later het In memoriam later las in de Nieuwsbrief weet ik nog dat het me geschokt had. Hoe had dit kunnen gebeuren in De Halve Wereld? Een kleine gemeenschap van grote stadsbewoners, die het goed hebben met elkaar en die ruimer en breder denken dan het eigen wel en wee. Een plek waar ook bijzondere eenlingen zich thuis kunnen voelen.
Vandaag na het zien van die koffers en het schamele hebben en houden van de mens Félicien Bobeldijk zit het me nog steeds hoog. Hoe kan het dat iemand uit ons midden zo godverlaten eenzaam stierf? Wat zouden we kunnen doen om dit niemand te laten overkomen?
|
|
|
Jenny Opbroekplein onthuld
door Jenny
Eigenlijk wist ik het al heel lang en eigenlijk te lang om nog verrast te zijn.
Maar op een mooie oktoberdag was het dan toch nog even zover en werd ik onthuld. Ik voelde me op dat moment ook onthuld. Nooit geweten hoe dat voelt maar nu wel.
Beste mensen heel erg bedankt voor de aan mij getoonde waardering voor m'n werk hier in de vereniging. Het was ook altijd leuk, want ik werkte voor beste mensen.
Nooit gedacht dat ik ruim 37 jaar nog voor een baas zou werken, want over het algemeen ben ik nogal kritisch op een organisatie, want als gewone werknemer heb je gewoon geen inbreng.
Hier was dat anders en kon je en kun je dingen die wat minder lopen, helpen bijsturen. Dat is goed voor de motivatie en je wordt een teamplayer, gewoon zoals dat eigenlijk hoort.
Bij vorige werkgevers creëerde ik meestal snel m'n eigen winkeltje, want dat werkte voor mij het best. Hier is de werksfeer heel anders, veel positiever. De drang om alleenstaand te werken is dan ook afwezig. We doen hier alles met z'n allen, en niet alleen het feesten. Die zijn legendarisch.
|
|
|
Afhaal Kerstdiner
door Iris
De Warcommissie heeft op 17 december een feestelijk kerstdiner gepland voor de bewoners. Gezien de huidige corona regels kunnen wij hoogstwaarschijnlijk niet gezellig samen komen, de maaltijd zullen wij dan wederom als een afhaal menu aanbieden. Jordi zal weer heerlijk voor ons koken en wij kunnen alvast in deze nieuwsbrief een tipje van de sluier oplichten wat dit zal zijn.
Kerstmenu:
* Rode en gele biet, geitenkaascreme, mosterdvinaigrette, mosterdzaad, radijs, rucola
* Kalfssucade, andijvie stamppot, jus
* Geroosterde knolselderij, andijvie stamppot, knolselderij jus
* Tarte tatin met vanille-ijs
Meer informatie volgt spoedig,
Liefs de War.
|
|
|
Nieuw bij de commissie Onderhoud: Maartje!
door Frans
Maartje woont ruim een jaar in de Halve Wereld. Toen ze haar huis kwijtraakte tipte vriendin Erin haar dat ze via co-optatie in aanmerking kon komen voor een woning aan het Waterlooplein. Bij de introductie kreeg ze veel te horen over DHW en de constructie van het zelfbeheer. Ze was onder de indruk, niet alleen van het pand, maar ook van het feit dat alle werkzaamheden door de bewoners in de verschillende commissies worden verricht.
In september 2020 kreeg ze de woning. Ze hoorde dat de commissie Onderhoud, vanwege vergrijzing en vertrek naar elders (hebben we meer gehoord!) wat krap in de bemensing zat. Maartje vindt het geweldig in de Halve Wereld, ze besloot lid te worden van de commissie Onderhoud. Aangezien ze last heeft van haar rug is het moeilijk om zelf onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Maar enthousiast als ze is is ze prima in staat anderen te faciliteren en te begeleiden.
Haar achtergrond is enigszins anders dan haar onderhoudservaring doet vermoeden. Maartje heeft in het bestuur van het COC gezeten en museologie gestudeerd ofwel een studie over cultureel erfgoed. Na haar studie literatuurwetenschap is ze de wijde wereld in gereisd. Ze streek kort neer in Berlijn, woonde en werkte lang in Australië om na verloop van tijd terug te keren naar Amsterdam.
In Amsterdam is ze begonnen bij de Movies, achter de bar. Een fantastische bioscoop, misschien wel, na Tuschinsky, de mooiste van Amsterdam, Nederland, Europa en/of de Wereld. Te behouden voor Amsterdam als cultureel erfgoed.
Momenteel is Maartje werkzaam in De FilmHallen. Als bioscoopmanager heeft ze vijftig mensen personeel onder zich. Haar technische achtergrond vloeit een beetje voort uit haar studie meubelmakerij. Die heeft ze, helaas, niet af kunnen maken vanwege een hernia. Met hout werken vindt ze leuk, ze heeft een liefde voor bomen.
Voor Maartje krijgt de Halve Wereld betekenis door niet het economische aspect na te jagen, veel huur vangen en verder weinig te doen. Maar vooral door het sociale aspect te benadrukken zodat er ruimte ontstaat om het anders te doen. Ruimte bieden voor bewoners om, op microniveau, zelf in de directe omgeving iets te doen. Zoals deel uit te maken van de commissie Onderhoud. Voor Maartje geen huren van € 1200 en hoger en niet alleen werken om die huur te kunnen betalen. Nee, ruimte om creatief te zijn en vrijwilligerswerk te kunnen doen.
Vooral belangrijk: aandacht voor het creatieve proces, waarbij mensen centraal staan en kijken hoe die mensen op een goede manier binnen De Halve Wereld kunnen wonen.
|
|
|
Wie is Chris Wenderhold?
door Frans
Zo zie je maar weer, ga je een keer uit eten in Café Schiller op het Rembrandtplein, ontmoet je een hele leuke ober, maar gaat er nog geen lichtje branden. Kom je hem later wandelend in de buurt weer tegen en zeg je hallo, maar verder nog niets. Totdat je hem weer ziet in Café Schiller, vervolgens zegt dat je hem tegenkwam in de buurt waar je woont en hem vraagt of hij daar ook vandaan komt. Wat blijkt, hij woont in de Halve Wereld op het JDM plein, al tien jaar. Van verbazing valt je mond open.
Nog nooit eerder gezien. Hierbij de introductie van Chris Wenderhold, die een interessant verhaal te vertellen heeft.
Zijn vader komt uit de grafische industrie. Met de opkomst van de offset verdween deze vorm van industrie in no time. Chris is Jordanees in hart en nieren al voelt hij zich meer Amsterdammer dan Jordanees. Een politiek geëngageerde Amsterdammer mag je wel stellen. Zijn voorbeeld is onder andere Jan Schaefer, ‘in gelul kun je niet wonen’.
Chris vindt dat de stad gestaag aan het veranderen is en niet in gunstige zin. De gentrificatie slaat ook in Amsterdam hard toe en maakt de stad op zijn zachtst gezegd niet fraaier.
Hij was eigenaar van café Nagel aan de Kromboomssloot, heeft het verkocht, want hij wilde na zo’n dertig jaar uit de horeca. De periode daarvoor zat hij in de mode om vervolgens, via onder andere Mazzo en Café Modern, bij Schiller terecht te komen. Dus toch weer horeca!
Vóór hij in DHW kwam heeft hij in de Passeerdersstraat gewoond, ook in een soort zelfbeheercomplex. Daarvoor was er een kraakpand in de Bloemstraat, een soort rovershol van 100 m2, boven Mazzo, niet warm te stoken door de grote en vooral hoge ruimte. Chris stelde weinig tot geen eisen en kon het er best uithouden. Hij woonde heerlijk tot het moment dat projectontwikkelaars de panden in hun klauwen kregen.
Toen ontmoette hij M (bekend bij de redactie) in het café, en van het een kwam het ander. Ze wilden samenwonen, maar waar? Op 55 jarige leeftijd besloot hij M te volgen. Zo kwam hij in DHW terecht. Inmiddels is Chris 65 en nog steeds gelukkig op het JDM plein. Chris Wonderheld.
|
|
|
Het gaat door!
door Nanette
In eerdere nieuwsbrieven heb ik verteld over het project van de struikelstenen voor de bewoners van de Nieuwe Amstelstraat, die in de 2e wereldoorlog zijn afgevoerd en vermoord. Voor dit project was veel geld nodig.
Inmiddels is dat geld er!!! En in overleg met het Joods Historisch Museum en de stichting Stolpersteine is een datum gekozen voor de 1e fase van het plaatsen van de stenen. Die bijzondere datum is 22-02-2022.
Een datum die direct gelinkt is aan de grote razzia van 22 februari 1941 rond het JD Meijerplein waarbij o.a. Izak Lemberger, bewoner van nr. 35, is opgepakt.
De volgende fases voor het plaatsen van de overige stenen zullen in de maanden daarna gepland worden. Een volgende nieuwsbrief zal meer bijzonderheden kunnen geven over de februaridag in ‘22.
Het vervolgplan is er ook: omdat De Halve Wereld ook aandacht wil schenken aan de oorlogsslachtoffers die aan het Waterlooplein en JD Meijerplein woonden, moeten we nieuwe sponsors zoeken om daar stenen te laten plaatsen. Of de realisatie van dit vervolgplan ook zo snel gaat, is afwachten. Suggesties zijn welkom.
|
|
|
Van het gas af
door Paul
Na een gedegen onderzoek naar manieren om op inductie te koken, heb ik de resultaten voorgelegd aan Kees R. Ik wilde weten of op deze manier van koken in mijn DHW woning mogelijk is zonder een extra elektriciteitsgroep te laten aanleggen. Mijn kookplaat kwam als beste uit de test van de Consumentenbond.
Na overleg met Kees ben ik tot de aanschaf overgegaan. Ik heb hem bovenop mijn gasfornuis geplaatst, zo kan ik mijn elektrische oven ook nog gebruiken. Je kunt hem ook op een werkblad plaatsen. De plaat is met een normale geaarde stekker aan te sluiten.
Als test heb ik de vier kookzones op volle sterkte opengezet zonder enige andere apparatuur uit te schakelen. Alles werkte perfect!
Het toestel kostte vijf maanden geleden 360 euro. Vind ik heel betaalbaar.
Conclusie het werkt geweldig. Ik ben er super blij mee.
Stuur voor nadere informatie en koopadvies een mail naar: info@halvewereld.nl
|
|
|
Bezoek van de zonnepanelenexpert
door Paul
Op de laatste bewonersvergadering is besloten extra zonnepanelen te plaatsen op de Citadel. Daarom is er een zonnepanelenexpert langs geweest, die alles op het dak goed heeft bekeken. Er is afgesproken de huidige panelen zo te verplaatsen dat er ruimte voor nieuwe ontstaat. En om nieuwe kabels, optimizers en een nieuwe omvormer te plaatsen, zodat alle panelen weer hun volle capaciteit gaan leveren.
En jawel hoor, alle panelen zijn de afgelopen maand geplaatst en bekabeld en leveren weer energie op volle kracht. Hoeveel dat is weten we nu nog niet precies, maar we houden jullie via de nieuwsbrief op de hoogte.
|
|
|
Nieuwe tentoonstelling in de Hermitage
door Petra
In de nieuwe tentoonstelling Democracy van Museum van de Geest | Outsider Art in de linkervleugel van de Hermitage, laat de spraakmakende modeontwerper en curator Duran Lantink zich inspireren door de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. Lantink is bekend van De vaginabroek die zangeres Janelle Monáe droeg in de videoclip van PYNK. Miljoenen YouTubekijkers keken in 2018 naar de roze, ronde broek met flappen. Ondertussen zat Lantink (1987) niet stil en bleef hij ‘mode met een geweten’ ontwerpen. Met zijn recyclecollecties ageert hij tegen de verspilling in de kledingbranche.
In de tentoonstelling Democracy zijn werken te zien van onder andere Bea Otte, Theater Lebelle en Victor Crepsley. De Amsterdamse Theatergroep LeBelle bestaat helemaal uit mensen met een verstandelijke beperking.
De visie van Outsiderwear komt goed tot haar recht in deze tentoonstelling. Outsiders (mensen zonder kunstopleiding) en insiders voegen hun talenten samen. Kunstenaar en bezoeker smelten samen omdat ze allebei een bijdrage leveren aan de tentoonstelling.
Het decor van de tentoonstelling is een creatieve interpretatie van de studio van Warhol in New York. Hier ontving Warhol in de jaren zestig zowel supersterren als excentrieke outsiders. Door zich te omringen met sterren en invloedrijke personen groeide zijn bekendheid. Ook Lantink zet zijn beroemdheid in en laat ‘The Factory’ van Warhol herleven met nieuwe supersterren.
Gaat die creatieve broedplaats zien! Kijk naar de LeBelle-dansers die, gekleed door de modeontwerper, je verwelkomen op twee grote schermen. De interactieve installatie van dansgroep LeBelle is één van de topstukken in de tentoonstelling. Ander opvallend werk is de ‘hoarder installatie’. Warhol had een neiging tot hoarden bleek na zijn dood in 1987, een dwangmatige manier van verzamelen. Dat Hoarders ook georganiseerd kunnen verzamelen laat de in zilverfolie verpakte kunst-installatie zien.
Nog te zien tot 6 juni ‘22
|
|
|
Kunst in de kelder (4)
schrijver bij de redactie bekend
Over muziek kan je niet schrijven, zo noemde ooit een recensent een bundel van zijn besprekingen. Is dat zo?
En hoe zit dat met beeldende kunst?
Le panoptique
Oeps, een abstract (non-figuratief, enzovoorts) werkje (zeefdruk?) in de fietsenkeldergang van de Citadel, schuin tegenover Marilyn. Wat daarvan te zeggen? Abstract, dat is de zogeheten werkelijkheid vervangen door andere vormen.
Als scholier hield ik mij op tekenles altijd onledig met het produceren van tekeningen van bomen-met-takken-en blaadjes (moeilijk!) of dorpjes-tegen-een-heuvelrug (makkelijk). Zo’n dorpje, dat deed ik ongeveer zo:
Abstract? Nou ja, een beetje, een eerste stap, gezien vanuit bijvoorbeeld een werkje van Cézanne (nog nooit van gehoord, toen) …..
Cézanne, Hameau à Payennet, près de Gardanne, ca. 1886
….. want in mijn dorp vulde ik de gevels van de huizen niet in (de nadruk ligt op hun vormen – die zijn licht geometrisch), en ik schrapte de omgeving. En dat blauw …
Ik vraag me trouwens af wat de tekenleraar ervan vond. Mij aanmoedigen, nee hoor. Ik herinner me slechts één keer dat hij naar mijn blokkendoos keek en wat bromde.
Maar nu Het panopticum.
Het zwarte rooster lijken wel tralies. Ja, een panopticum is ook: een gevangenis.
Laat ik es erover praten zoals Rudi Fuchs dat altijd doet in De Groene.
De diverse vormen hebben zich achter het net gegroepeerd, elkaar bijna verdringend. Zij zijn niet per se menselijk, maar wel levend. Bevragen ze elkaar over hun contouren en vormen? Kijken ze alleen nieuwsgierig naar ons, of willen ze meer?
Kun je de meeste van deze opmerkingen ook maken, en deze vragen ook stellen bij sommige werk van – bijvoorbeeld -Theo van Doesburg?
Is er verwantschap tussen Het panopticum en:
Theo van Doesburg, Sfeer, ca. 1916
Hoe verhouden deze ook al geometrieke vormen, cirkels en ellipsen en segmenten, zich in Sfeer tot elkaar? Ook zij overlappen, en ook blauw is een hoofdkleur. Er kan een achterliggend motief zijn. Is het werk open of gesloten?
Voor de volgende keer:misschien dit op een wat rare plek, tussen Marilyn en Het Panopticum, vastgenageld schilderijtje van…. Ja, van wat? Een moskee?
Trouwens, wat is dat daar verderop in de gang, richting Nieuwe Amstelstraat?
Nieuw! Vijf Interessante flora en faunabladen, opvallend georganiseerd (planten, vogels, insecten bijeen).En straattonelen met gefotoshopte personen – en misschien ook een knap gefotoshopte omgeving.
Is dat actie van de anonieme kunstliehebber die verantwoordelijk is voor de galerie in onze gang? Of is het een kollektief? Wie weet hier meer van? Of laten we het mysterie ongemoeid?
|
|
|
Buurtkrant Het Perspectief voor een blije buurt
door Marijke
Bewonersgroepen rondom Valkenburgerstraat en Weesperstraat hebben in november een 2e editie uitgebracht van deze buurtkrant. De bonte menging van artikelen is in wezen een oproep aan de politiek om door te pakken met Agenda Autoluw. De krant is huis aan huis in de bus gedaan bij bewoners rondom de straten.
De krant is ook digitaal te vinden: www.oudestadt.nl/het-perspectief-no-2-is-uit
Al jaren vechten we ook vanuit De halve Wereld voor een straat met minder doorgaand verkeer, aangenamer en groener en voor leefbaar wonen in de buurten eromheen. We overleggen en discussiëren hierover met wethouders en raadsleden en Stadsdeel Centrum. De 1e editie van de krant Het Perspectief heeft veel reacties opgeleverd. Het eerste resultaat was een blijvende versmalling van een rijbaan tussen Nieuwe Herengracht en Nieuwe Keizersgracht. |
|
|
Buurt Weesperstraat: vooruitzicht naar stadsstraat
door Marijke
Op 2 november 2021 heeft het College van B enW een langverwachte Verkenning oostelijke Binnenstad vastgesteld. Een schets met denkrichtingen wat een situatie met minder verkeer tussen IJtunnelmond en Weesperplein kan betekenen. Betere openbare ruimte, veiliger, ruimte voor langzaam verkeer, reparatie van het stedelijk weefsel en nieuwe plekken voor wonen en werken en lokaal ondernemerschap en ontmoeting. In uitdagende impressies worden toekomstkansen verbeeld van een smallere straat en 30 km per uur. Bewoners vechten hier al vele jaren voor. Nu doorpakken !
Verkenning oostelijke Binnenstad lezen?
www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/oostelijke-binnenstad-groener-stiller
|
|
|
Amsterdam stad van 30 km in 2023
door Marijke
Veel landen willen lagere snelheden in de stad. In 2020 ondertekenden 140 landen in Stockholm een declaratie voor een snelheid van 30 kilometer per uur. In Parijs is het eind augustus ingevoerd. Amsterdam volgt in 2023. Het doel: minder ongelukken, minder verkeerslawaai, veiliger naar school fietsen.
https://www.amsterdam.nl/30km/
Niet alle wegen in Amsterdam worden 30 km. De Weesperstraat blijft voorlopig 50 km. De Valkenburgerstraat gaat wel naar 30.
Bewonersgroepen hebben gepleit om de Weesperstraat als 30 km aan te wijzen en het dagelijks bestuur van Stadsdeel Centrum wil dit ook, vooruitlopend op een herinrichting. Op 16 december wordt de nota besproken in de Raadscommissie.
|
|
|
Prijsvraag
De baas van De Halve Wereld.
Wie is de baas van De Halve Wereld denk jij en waarom denk je dat?
Schrijf het ons in maximaal 50 woorden en vóór 30 december 2021.
De beste inzending belonen we met een mooie fles bubbelwijn.
|
|
|
Poezenliefhebbers!
Hoe vergaat het je katten als je een nachtje weg bent? En als je langer weg wilt?
Is het een idee om een lijst van potentiële verzorgers te maken?
Ik hoor graag van jullie. Marjolein-Waterlooplein 303
|
|
|
Gezocht!
Voor de WAR en het kantoor zoeken wij iemand die tegen betaling eens per week kan komen schoonmaken. Interesse? Neem contact op met info@dehalvewereld.nl
|
|
|
Oproep!
Wie oh wie kan mij op regelmatige basis, bijvoorbeeld wekelijks, een of twee uur helpen met wat hand- en spandiensten? Het gaat om dingen als de was ophangen en opbergen, (zware) boodschappen sjouwen, kasten opruimen, dingen opbergen op plekken waar ik zelf niet bij kan, kapotte rolstoel naar Mac Bike brengen enzovoorts. Het is geen loeizwaar werk, maar het is heel belangrijk voor mij dat die dingen gedaan worden. Het gaat om werkzaamheden die ik uit mijn PGB betaal. Dat betekent dat het ‘wit’ werk is.
Ik ben Petra Jorissen, rolstoelvrouw van NAS 42. Reacties zijn van harte welkom
Telefoon: 020-625 22 07 (antwoordapparaat) of 0631908717
|
|
|
Aan deze nieuwsbrief werkten mee: Chris, Cuneke, Frans, Iris, Jenny, Maartje, Malou, Marijke, Marjolein, Menno, Nanette, Nettie, Paul, Petra en een bewoner van wie de naam bij de redactie bekend is.
Voor reacties en opmerkingen over de geplaatste artikelen, voor suggesties, actuele informatie, ditjes en datjes, tekeningen of foto’s, MAIL ONS redactie@dehalvewereld.nl
|
|
|
Deze nieuwsbrief gaat naar alle bewoners van De Halve Wereld van wie het emailadres bij het secretariaat bekend is.
Ontvang je hem niet of wil je hem niet meer ontvangen? Mail dan naar redactie@dehalvewereld.nl
|
|
|
|
|
|