Bekijk deze e-mail in uw webbrowser
Tweede jaargang, augustus 2019

Midsummer Dreams








Waar droomt De Halve Wereld deze zomer van? Hoe gaat het met iedereen? Dankzij de bijdragen van Menno, Marijn, Petra, Renée, Nanette, Igor en Eefje hebben we weer een nieuwsbrief kunnen maken.We hopen dat jullie hem lezen en vooral reageren en wensen iedereen nog een mooie zomer!
De WAR
Hofborrel
De WAR verzorgde in juli een zomerborrel op het plein met hapjes, natuurlijk drank en ook ijsjes voor de kinderen. Het was weer gezellig op het ASOhof. De borrel was goed bezocht, ook door bewoners die zelden of nooit op de borrels in De WAR komen. Zeker voor herhaling vatbaar!
Hulde voor Iris en Alice!
 
Kunst in de buurt
Geneshi’s tears
Tijdens de pleinborrel vertelde Renée Bicker Caarten over haar film Geneshi’s Tears. Voor de begrafenis van Geneshi in deze film maakte Renée drie monologen, die worden uitgesproken door Al Pacino, Pink en Mick Jagger. Renée vindt het een goed idee als er meer creatievelingen uit De Halve Wereld mee doen aan de Nieuwsbrief. De redactie is het met haar eens. Daarom hier haar monologen.

Al Pacino: Our life and my love - We leefden - en overleefden - In goede - en in slechte tijden - met een traan - en met een lach - In de oorlog - en voor de vrede - You are my greatest - treasure - always - in my heart.

Pink: Ik was en ik werd - Ik was teleurgesteld in vrouwen - Ik was teleurgesteld in mannen - Ik was teleurgesteld in het leven -Ik werd alcoholist - Geneshi, thank you for - hearing me - met mijn huilbuien - mijn eenzaamheid - mijn geldgebrek - en de tomeloze ambitie - om verder te gaan - Geneshi, ik ben een succes.

Mick Jagger: Lieverd, ik maak me zorgen - Zonder jou ben ik niemand - Zonder jou ben ik niets - Ik adem - op de bodem van de zee- Hoe gaat het met mij? - Ik ga door - met jou - met jullie - en de jouen - Ik zal het altijd met je doen.
Midsummer Dreams of Nightmares?
Zomers weer. Met het woord Midsummer dreams in het achterhoofd maakte Petra Jorissen een rondje door de buurt en vertelt het volgende: Aan elk begin, midden of einde van verschillende straten kwam ik wel iets tegen wat dat mijn midsummer gevoel versterkte. Zoals op onderstaande foto’s. 
Toch is het niet alles goud wat er blinkt. Midsummer nightmares spotte ik minstens zo vaak. Maar eh, valt de nightmare niet ook onder de midsummer dreams?

Bewonersberichten

Overleden
Op 18 april overleed Stephen Carter. Veel van ons kennen Stephen als vriend of als de kok en gangmaker bij de barbecues en andere De Halve Wereldfeesten. Altijd opgewekt en vriendelijk voor iedereen. Hij heeft tot het laatst toe gevochten voor zijn leven, maar helaas deze strijd verloren. Wij wensen Irma, Kevin en Terence alle kracht die ze nodig hebben nu Stephen niet meer bij hen is.
Geboren
Suat Ögüt en Suzan Kalle kregen op 28 mei een zoontje Zarza Su Kalle. We feliciteren Suat en Suzan van harte met hun kleintje en heten Zarza welkom in De Halve Wereld.
Getrouwd
Mijn buurtjes zijn getrouwd! 
Op 29 juni 2019, op een zwoele zomerse dag, zijn Parel en Ruben getrouwd. Het was een geweldig feest. Vele biertjes gezellige mensen, veel geklets en plezier. Namens mij en Cuneke en Roos: mogen jullie nog vele jaren van elkaar genieten!
Paul Knieriem
Heeft u ook een bewonersbericht? Stuur het ons! Mail naar redactie@dehalvewereld.nl.

Nieuw in De Halve Wereld: galerie de Witte Wolk

Mijn naam is Igor Bobeldijk ik kwam als kind regelmatig in de Nieuwe Amstelstraat op bezoek. Ik help nu samen met mijn vriendin Natalia mijn oom Felicien met het opnieuw bruikbaar maken van de galerie.

Lange tijd heeft de galerie/atelierruimte stil gestaan en onze taak is hier beweging in te krijgen. Onze droom is het leeg en schoon te maken, te verven, en er dan verschillende dingen te organiseren en te maken. Het is nog wat te vroeg om precies te omschrijven wat we precies willen doen, maar om toch een beeld te scheppen: exposities en gast-avonden over kunst, ongewone kunstprojecten, filmprojecties en samenwerkend filmmaken zijn gebieden van onze interesse.

We zijn zelf ook beiden makers en zullen de ruimte ook gebruiken voor het ontwikkelen van onze eigen ideeën. Een van de toekomstige projecten is een rek-en-strek instructievideo voor ouderen, misschien dat er oudere bewoners van De Halve Wereld zijn die ons hierbij kunnen helpen? Hierover op later tijdstip meer.
Als je ons ziet spreek ons dan gerust eens aan!

Toewijzing
Verhuizingen
De commissie Toewijzing heeft dit jaar alweer twee woningen aan DHW-bewoners toegewezen. Klaas Brouwer verhuisde na jaren wachten naar een tweekamerwoning en Luna Westerdaal kreeg, ook na jarenlang wachten, haar eigen eerste starterswoning. Gefeliciteerd en heel veel geluk in jullie nieuwe huis! 

Wachtlijst
Wil je, als Halve Wereld-bewoner, (misschien) ooit een keer doorschuiven naar een passender woning (dit kan een grotere of kleinere zijn), zorg er dan voor dat je op de wachtlijst staat. Je wachttijd gaat in vanaf het moment van ondertekening van het huurcontract voor je huidige woning. Plaatsing op de wachtlijst kan via
info@dehalvewereld.nlZorg er wel voor dat je aan de voorwaarden voldoet voor een sociale huurwoning (denk hierbij aan bijv. de inkomensgrens).

Voor vragen over de toewijzing kun je mailen met
toewijzingdhw@gmail.com.
Het Bestuur
Beste Bewoners van De Halve Wereld,
 
Zondag 30 juni is unaniem door de aanwezige buurtbewoners besloten om een trampoline te laten aanleggen in de tuin. Dit beantwoordt aan een sterke behoefte onder de jonge initiatiefnemers voor nieuwe toestellen die ook voor oudere kinderen leuk zijn om op te spelen. 
 
Na meerdere locaties overwogen te hebben is in de verre linker hoek van het gazon
-nabij het tuinhuisje-  gekozen als meest geschikte locatie. Dit is de plek waar de voorbije jaren ook altijd een trampoline stond, maar die niet langer aan de veiligheidsvoorschriften voldeed. De trampoline heeft een diameter van 3 meter en geeft plezier voor jong en oud. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over openingstijden (10.00 - 20.00), verantwoordelijkheden en beperking van geluidshinder. 
 
We zijn erg blij met dit mooie initiatief van de kinderen om de leefomgeving voor iedereen te verbeteren. Heb je zelf een leuk idee en heb je daarvoor geld of hulp nodig? Laat het weten aan het bestuur om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
 
Met vriendelijke groet,
 
Het Bestuur
Tuinregels
Om onze gemeenschappelijke tuin kind- en gebruiksvriendelijk te houden hieronder enkele aanwijzingen voor (groot/pleeg)ouders van de tuincommissie:
 • De zandbak na gebruik altijd afdekken met het zeil vanwege rondlopende huisdieren.
 • De waterkranen zijn niet bedoeld als kinderspeelgoed en moeten na gebruik goed worden afgesloten. De aansluitstukken tussen kraan en slang en de spuit aan de slang laten zitten svp.
 • In de tuin zijn geen vuilnisbakken. Neem je afval naderhand dus mee.
 • Er is ook geen WC. Ga dus eerst thuis naar de WC.
 • Breng na gebruik stoelen en ander meubilair weer terug naar de plaats waar ze vandaan kwamen.
 • Geen speelgoed op het gazon achterlaten.
 • Ook een zwembadje na gebruik opruimen.
 • Niet door de planten lopen, er zijn paadjes. Geen bloemen plukken.
 • Toegang tot het schuurtje hebben alleen leden van de tuincommissie.
 • Gereedschap is geen speelgoed voor kinderen.
 • Het hek aan het A.S.Onderijzershof-hof altijd zachtjes achter je sluiten.

Onderhoud

De werkgroep
De werkgroep onderhoud bestaat uit: Jenny Opbroek, Kees Reek, Willem Jansen, Mathilde van der Horst Jansen, Jasper Rathman, Menno Trautwein en achter de schermen Cees Winnubst
 
Grote Gevelbeurten
Zoals we op de afgelopen Algemene Ledenvergadering van 24 mei hebben toegelicht, loopt de afstemming tussen De Halve Wereld en Ymere over de meerjarenplanning en het budget voor groot gevelonderhoud de laatste jaren (eigenlijk sinds de afgelopen economische crisis) verre van soepel. Terwijl  we vorig jaar nog overeenstemming met Ymere dachten te hebben om een deel van de grote schilderbeurt van De Halve Wereld in 2020 uit te voeren, werd er in ons werkgroep-overleg van afgelopen 16 mei medegedeeld dat dit wat Ymere betreft minstens tot 2021 is uitgesteld.
Helaas zijn we van Ymere afhankelijk voor grote gevelbeurten. Kleine gevelbeurten kunnen we gelukkig naar ons eigen inzicht blijven doen, zoals komend najaar de entreepui van de citadel aan de Nieuwe Amstelstraat.
Waarschuwing en advies over het lappen van de schuiframen
Steeds vaker ontdekken we barsten in de glazen ruiten van onze schuiframen van Kock & De Gelder (ook wel PH-ramen genoemd). Vaak hangt dit samen met stroeflopende  schuifrails door gebrekkig onderhoud en doordat de ramen met iets teveel kracht worden geschoven. Over onderhoud van de rails staat een tip op onze website: wie dat wil, kan bij ons een speciale spuitbus en borstel lenen, dan leggen we meteen uit hoe het werkt! Een andere oorzaak van de breuk is dat bewoners de ramen er uit tillen om ze aan alle kanten te lappen en per ongeluk net iets te hard op de grond neerzetten. Uiteraard gevaarlijk (stel dat een ruit of jijzelf naar beneden valt),  maar voor het lappen niet per se nodig: door de zijgreepjes omhoog te schuiven kun je ze er af halen en dan kunnen de ruiten vrijelijk achter elkaar langs schuiven, zodat je met wat moeite uiteindelijk overal bij kunt.

VRAAG EN AANBOD

Heb je wat te bieden of ben je naar iets op zoek? Even aan berichtje aan reactie@dehalvewereld.nl en het  komt in de volgende Nieuwsbrief!

Wat komt er in de volgende Nieuwsbrief?
Dank jullie wel voor al jullie bijdragen aan deze Halve Wereld Nieuwsbrief. Word je ook lid van de redactie? We vinden het fijn als er nog iemand bij komt! Mail naar
 redactie@dehalvewereld.nl.
Wandelschoenen
Ter overname:  een paar driemaal gedragen zwarte Italiaanse dameswandelschoenen. Merk: Grisport. Maat: 39. Gekocht voor 145 euro.  Nu aangeboden voor  45 euro (omdat ze iets te klein zijn).  Je mag er een dagje op lopen om ze uit te proberen. Interesse? Even een mailtje aan:
Cuneke@dds.nl.
Koffiezetapparaat
Gratis ophalen: Senseo koffiezetapparaat. Na jarenlange trouwe dienst, heb ik 'm vervangen door een nieuw apparaat. Kan ik jou er blij mee maken? Mail dan naar
roosmariehuberts97@gmail.com. Hij werkt nog prima!

Voor reacties en opmerkingen over de geplaatste artikelen, voor suggesties, roddels, ditjes en datjes of foto’s, MAIL ONS redactie@dehalvewereld.nl

Deze nieuwsbrief is gemaakt door Roos, Cuneke en Paul en gaat naar alle bewoners van De Halve Wereld van wie het emailadres bij het secretariaat bekend is. 

Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl