View this email in your browser
eerste jaargang - No 4 oktober 2018

"Autumn is a second spring when every leaf is a flower"

Wordt de Nieuwsbrief gelezen?
Dat vroegen wij van de redactie ons af en daarom prikten we wat vragen over de nieuwsbrief op de prikborden.
Dank jullie wel, Vanessa, Sarah, Mieke, Barbara, Jenny en Frans voor jullie reacties en support! Een lekker duwtje in de rug voor deze herfsteditie. Met dank aan Jos, Nanette, Petra, Mathilde en Frans voor hun kopij.
Winnaar prijsvraag

Hanneke van de Vijsel had als enige inzender het goede antwoord op de vraag waar het bordje Tuinreservaten.nl hangt. Het goed antwoord is: naast het toegangshek van de tuin. Zij ontvangt binnenkort een vogelhuisje.

Kunst in de buurt

Wie
Petri Martikainen, beeldend kunstenaar. Toen hij achttien was, werd Petri Martikainen in Kopenhagen gearresteerd wegens drugsbezit. Hij werd teruggestuurd naar Finland en kwam onder toezicht van de staat. Vier jaar later kreeg hij een psychose. Sindsdien woont hij in een beschermde woongroep voor mensen met psychiatrische aandoeningen, in het zuidwesten van Finland. In zijn werk zie je zijn belangstelling voor theosofie, mystiek en exotische goden en culturen terug. Martikainen is ook zanger en componeert muziek.

Wat
Schilderijen van Martikainen zijn nu te zien op ‘ITE Art | Finse collectie Ammann’, een tentoonstelling met werk van verschillende Finse Oudsider Art kunstenaars. ITE is een afkorting voor ‘Itse Tehty Elämä’ en staat voor ‘zelf gemaakt leven’. Ver buiten de gebaande paden, met materialen uit de Finse bossen, spreken de ITE-kunstenaars hun eigen mysterieuze taal. De tentoonstelling toont de privécollectie van Max Ammann, één van de bekendste verzamelaars op het gebied van Outsider Art, en maakt daarmee haar debuut in Nederland.
 
Waar
Het Outsider Art Museum (gevestigd in de Hermitage). Dat toont werk van verrassende, niet-gepolijste kunst van kunstenaars, meestal zijn ze niet opgeleid, uit de marge van de samenleving.
 
Wanneer
Nog te zien tot en met 13 januari 2019.

 
Werkgroep  Onderhoud - Mutatie
Leden van de Werkgroep Onderhoud, oftewel OH’ers, noemen een verhuizing een 'mutatie'. Eigenlijk wordt met de mutatie niet de verhuizing bedoeld, maar het proces dat de woning ondergaat tijdens wisseling van bewoners. Zo bekeken, vanuit het perspectief van het huis dus.

“Laatst kwamen er twee snuiters die zichzelf OH’ers noemden rondneuzen. Ze staken hun hoofd om alle deuren, openden laatjes en beklopten tegeltjes in mijn keuken. Ze spoelden zelfs mijn wc door zonder dat er een boodschap in lag!
In de week erop werden alle meubels, planten en zelfs de vuilnisbak weggedragen. De schilderijtjes werden van mijn muren gehaald, de gaten gedicht. En ten slotte werd de vloerbedekking er uit getrokken. Ze zeiden dat ik te krap geworden ben. Maar hoe kan dat nou, ik krimp toch niet? Hoe dan ook, mijn bewoners hebben mij kaal, koud en donker achtergelaten. Náákt, zou ik bijna zeggen.”

“In het grauwe ochtendlicht kwamen er mannen met gereedschap en broodtrommels. De geluiden die ze maakten gingen door merg en been. Maar ik begin de betekenis van het gezegde ‘Wie mooi wil zijn moet pijn lijden’ te snappen: in al die herrie en verlatenheid krijg ik glanzende nieuwe tegels in de badkamer. De gebutste douchevloer wordt weer strak. De WC pot staat steviger verankerd dan ooit en de keukenkastdeurtjes hangen voor het eerst in lange tijd weer recht. Dat weet ik, omdat er weer een paar OH’ers kwamen die dit met de broodtrommelmannen bespraken”.  

“Maak mij thuis, lieve nieuwe bewoners, met hier en daar een likje verf, met bloemen op mijn balkon en een warm kleed op mijn vloer. Beziel mijn ruimtes met huiselijke appeltaartzweem en vul mijn keukenkastjes met servies. Spiegel je in mijn badkamertegels, voel je geaard op mijn toilet! Maar laat het alsjeblieft nog even duren voordat jullie mij te krap gaan vinden. Want vermoeiend is het wel hoor, dat muteren.''
Werkgroep Tuin - Uitslag óf kaalslag in de tuin?
Na een paar jaar van kwijnend bestaan zal de kas dit najaar hoogstwaarschijnlijk weer het veld gaan ruimen. Dan wordt dat stuk tuin ook weer groen. Het leek zo’n mooi initiatief om in de kas stekjes op te kweken, groenten en kruiden te laten groeien. Maar we moeten constateren dat er veel te weinig animo was om geregeld water te geven en ander onderhoud te plegen.
Op een mooie zondagochtend werden we bruut wakker gemaakt met hels lawaai. Het bleek Boaz, de boomchirurg, die onze Ailanthus (hemelboom) met een zaag te ‘lijf’ ging. Hij had zoveel dood hout, dat hij gevaarlijk was geworden. In zeer snel tempo was de boom voor driekwart gekapt en in nog sneller tempo waren de stammen afgevoerd en versnipperd. Het resterende gedeelte van de stam fungeert als steun voor de enorme klimroos. Het geeft een geheel andere aanblik en er is veel licht gekomen. Wel hier de verplichting om een boom terug te planten, daarover moet nog een beslissing genomen worden. Er gaan stemmen op voor een appelboom.
Een andere boom, een cotoneaster in de uiterste hoek van de tuin bij het schuurtje, is ook dood en zal dit najaar gekapt worden.
 
Kom achter je beeldscherm vandaan
en
help mee in onze prachtige tuin!
De eerstvolgende tuinwerkdag is zondag 18 november vanaf 13.00 uur: werk aan kas en composthoop.
Werkgroep Binnenplaats Citadel

Op de binnenplaats staan de CorTen-stalen platen nog een paar weken te wachten, totdat ze een mooie roestbruine kleur hebben gekregen. Dan is er werk aan de winkel, want een deel van de oude, verrotte houten bakken moeten weg en er komt een stalen plantenbak voor in de plaats. Zodra de datum bekend is komt er een oproep om hulp bij deze opknapbeurt.
Werkgroep de War - Groot succes!
Naar de barbecue geweest begin september? Niet? Jammer want het was heel gezellig en natuurlijk ook lekker. Eten en drank in overvloed. Er was weer heel wat over. Wij van de WAR hebben in ieder geval genoten! Toch nog even zeuren. Niet iedereen die op de BBQ was, heeft zich opgegeven. Normaal is dat niet zo’n ramp, want we gaan altijd al uit van zo’n tien mensen meer. Maar dit jaar kwamen er meer dan twintig mensen onaangekondigd langs! En dat is lastig, moeten we in het begin heel streng zijn en dat willen we natuurlijk niet…meestal blijkt er altijd wel weer genoeg eten te zijn. Maar toch. We willen jullie vragen om je voortaan gewoon op te geven. Is helemaal niet moeilijk, een mailtje naar de WAR is voldoende. Vergeet je het toch, dan kun je de volgende keer niet meer zo maar mee-eten… En da’s toch jammer!
Warlid worden?

De WAR is dringend op zoek naar versterking! Graag zouden we de gemiddelde leeftijd van de werkgroep eens fors naar beneden willen brengen. Eigenlijk kost het helemaal niet zoveel tijd en de tijd die je eraan besteedt, komt ten goede aan je medebewoners en natuurlijk ook aan jezelf.

We vergaderen gemiddeld eens in de maand en die vergaderingen duren echt niet lang. Je denkt mee over te organiseren evenementen en je helpt mee met de uitvoering daarvan. Je helpt mee met het buurtrestaurant. Je kunt wat doen aan de verdere aankleding van de ruimte.

En last but not least: een keer per jaar gaan we uit eten met de club.
Heb je interesse en wil je er eens over praten? Neem dan contact op met Iris Heuff of Alice Heuff.
Onze Achterburen - Wie, wat, waarom
Tijdens de barbecue in de tuin gingen behalve heerlijke vlees- en visgerechten, salades en wijn ook de meest bizarre verhalen over de tafel over het gedrag van de bewoners van het aangrenzende studentendispuutshuis HEBE. Dat laatste was een reden voor Frans, Paul en Peter om na de barbecue nog even bij deze achterburen langs te gaan.
Of ze veel wijzer zijn geworden? Vraag het ze zelf!
Wil je ook weten hoe het HEBEhuis er van binnen uitziet? Kijk dan de film Niemand in de stad van Michiel van Erp.      
Het Buurtrestaurant - Weer open!
Het buurtrestaurant is inmiddels weer van start gegaan. Nog even rustig met één aflevering per maand, maar de bedoeling is dat we zeker in het nieuwe jaar weer twee keer per maand een maaltijd serveren. Dat we nu maar één keer koken heeft ook te maken met het ontbreken van koks!

Dus hierbij de oproep: Heb je zin om een keer je lievelingsgerecht klaar te maken voor dertig mensen? Laat het ons dan weten. Je krijgt van ons alle hulp en ondersteuning die je nodig hebt. Het budget is ruim voldoende om een twee of drie gangen maaltijd klaar te maken. Het hoeft niet altijd vegetarisch te zijn. Dat mag je zelf bepalen.

Ook mensen van buiten de Halve Wereld zijn welkom. Te beginnen de bewoners uit de oranje/roze flat in de Nieuwe Amstelstraat.
 
André, Hanneke en Cuneke koken in november de vegetarische sterren van de hemel. Houd de prikborden in de gaten voor de juiste datum. 
T(apas)heater met - ROOS

Houd jij van vernieuwende tapas? Ouderwetse gezelligheid? Persoonlijke theater? Lekker bier? Frisse wijn? Dan moet je bij TapasTheater zijn! 

Eigenaresse Tessa Harmsen vond theater duur, langdradig en onbereikbaar tijdens haar jaren in de theaterwereld. Ze besloot daar verandering in te brengen. Haar theater is betaalbaar, snel en makkelijk te combineren met een avond gezelligheid.

Boven in TapasTheater is het restaurant, waar je wijn kunt drinken en verschillende gerechtjes kunt eten. In de kelder bevinden zich vier kleine zaaltjes, waardoor de voormalige opbergruimte van het Argentijnse restaurant dat voorheen in het pand huisde, plots een klein theater is. 
De opvoeringen zijn maximaal twintig minuten en verschillen van een overvloed van mooie kwetsbare woorden tot jonge hippe artiesten en van grappen over vrouwen en bier tot prachtige akoestische muziek. 

Heb jij zin in 1, 2 of zelfs 3 voorstellingen? Je kunt het zelf verzinnen en ter plekke bedenken! Koop een kaartje bij binnenkomst en laat je verrassen. Doe eens gek.


Ik beloof 't je: het is de moeite meer dan waard.
Adres: Andreas Bonnstraat 40
Het Bestuur - zoekt JOU!
Het zijn juridische tijden voor het bestuur.
 
Na het winnen van twee rechtszaken hebben we eindelijk weer een woning beschikbaar voor een rechtmatige huurder.
 
En als klap op de vuurpijl wil Ymere, na zeven jaar stilte, nu voor het nieuwe jaar een nieuw protocol ondertekenen. In dat protocol worden afspraken gemaakt over hoeveel huur jij als bewoner moet betalen, en hoeveel geld we krijgen voor het onderhoud van jouw woning. We zoeken daarom jonge, frisse hersenen die ons willen bijstaan in de strijd voor betaalbaar wonen in ons complex.
 
Wil je meestrijden met het bestuur, stuur dan een mail naar
info@dehalvewereld.nl. Juridische kennis is geen vereiste, hart voor sociale huren wel!

Je bent ook welkom de (openbare) bestuursvergadering op dinsdag 27 november om 20 uur in de bestuurskamer.
Het boekenkastje

Het in juni beloofde boekenkastje staat er, tussen Nieuwe Amstelstraat 42 en 52. En het loopt. Maar zoals bij alles in het leven zijn er naast ups ook downs: bevoorrading en kwaliteit zijn soms lastig. Dus: neem mee en breng in! De opruimcoach zegt: weg met al die boeken die je nooit meer zult (her)lezen of gebruiken en eigenlijk best kunt missen …
Misschien nemen passanten van buiten de buurt wel erg veel mee. De boeken een beetje uit het zicht van deze vijanden halen kan helpen. Misschien een kastje met deurtjes? Dat is in de kringloopwinkels zelden te vinden. De opruimcoach zegt: haal dat nou es uit je berging, of – jawel-  uit je huis! Een tip is ook welkom (0623097296).
Hee…geen vraag en aanbod deze keer….?
Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl
Deze nieuwsbrief is gemaakt door Cuneke, Paul en Roos.