Tweede jaargang, november 2019

Natte Bladeren

Overal natte bladeren om ons heen betekent dat er bijna weer een jaar voorbij is en dat De Halve Wereld bijna weer een lustrum kan vieren.
Volgend jaar dus feest!
 
Voor de redactie was er deze herfst al een klein feestje, want we kregen heel veel respons op onze vraag om weer kopij in te leveren. Zo hebben we met de bijdragen van Cliff, Suzan, Joachim, Helen, Jenny, Frans, Marijke, Iris, Willem, Menno, Peter, Paul en Petra weer een mooie nieuwsbrief kunnen maken. Wij hopen dat hij interessant, inspirerend, grappig en informatief genoeg is. Zo niet, mail ons dan jullie opmerkingen of suggesties.
 
Heel veel leesplezier op een regenachtige of zonnige herfstdag met dit extra dikke herfstnummer!
 
Paul, Leonie, Roos en Cuneke
Het Bestuur
Tot onze vreugde is Leonie terug in het bestuur, waardoor zowel de gemiddelde leeftijd als het gemiddelde testosteronniveau danig is afgenomen.
 
Mooie initiatieven
Ook zijn we blij dat steeds meer bewoners met leuke initiatieven komen. De afgelopen maanden is er onder andere een trampoline in de tuin gekomen en is er een trappenhuis vergroend!
Die vergroening is ook de reden geweest dat we akkoord zijn gegaan met het bepalen van het energielabel. Met dit label is de kans op verduurzaming van ons complex door Ymere een stuk groter geworden.
50 max en 50 min
Houd verder uw email in de gaten, want binnenkort willen we twee avonden plannen: De max-50-avond, een bijeenkomst van maximaal 50 minuten met een maximumleeftijd van 50 jaar, om te kijken wat jongere bewoners willen met het zelfbeheer. En de 50-en-verder-avond, waar we bespreken wat De Halve Wereld kan betekenen voor oudere bewoners.
 
En natuurlijk zijn we nog steeds op zoek naar nog meer vers bloed voor het bestuur, dus volg Leonie’s voorbeeld en meld je aan!
 
Jos
Lustrumcommissie
Party! De Halve Wereld bestaat 35 jaar!
In 2020 is het tijd voor een feest! De Halve Wereld bestaat dan 35 jaar en dit gaan we vieren in het weekend van 18-20 september.
 
Er worden pizza’s gebakken, er komen optredens en het A.S. Onderwijzerhof wordt feestelijk versierd. Dit zijn enkele ideeën die we graag gaan uitwerken, maar we zijn op zoek naar meer.
Wil je bijdragen aan de ontwikkeling van een evenement - denk aan een symposium of kinderactiviteiten - of je opgeven om praktisch te helpen met een autorit, opbouwen of biertappen?
Dan horen wij het graag :) Je kan mailen naar lustrum@dehalvewereld.nl of langskomen bij de volgende vergadering op 28 november om 20.00 in de WAR.
 
Hartelijke groet van de lustrumcommissie: Saskia, Cliff, Nanette en Suzan.
 
Save the date: 18-20 september 2020 - Party time!
Werkgroep De Tuin

Citadel tuin
Plaatjes zeggen meer dan praatjes
Binnentuin
Snoeicursus in de WAR.
Op 1 november organiseerde welzijnsorganisatie DOCK een snoeicursus. Omdat er behalve theorie- liefst ook aanschouwelijk praktijklessen gegeven worden was onze gemeenschappelijke tuin een voor de hand liggende locatie. De cursus werd gegeven door een zeer ervaren tuinman met de veelzeggende naam Gert Snoei. Er waren tien deelnemers die een uitgebreide plantkundige biologieles voorgeschoteld kregen.
Toen het praktijkdeel van start ging regende het echter zo flink dat de cursisten een voor een afdropen. In februari komt er een vervolg op de cursus en wordt de opgedane kennis in de tuin in praktijk gebracht.
 
Cliff
Trampoline
De trampoline wordt met veel plezier alweer meer dan een maand gebruikt. Hij is kennelijk zo stil dat ik er niemand nog over gehoord heb.
 
Het reglement dat we gezamenlijk opgesteld hebben, is naast de trampoline geplaatst.
May you be Happy, May you be Well, May you be Safe
                    
Joachim
(Nog meer) Groen in De Halve Wereld
 
Auke Bijlsma Geveltuinenprijzen 2019.
Dit jaar viel De Halve Wereld in de geveltuinenprijzen. De tuincommissie mag er trots op zijn dat zij de prestigieuze ‘Boomspiegelprijs’ voor het A. S. Onderwijzerhof kreeg.
 
De Auke Bijlsma Geveltuinenprijzen worden elk jaar uitgereikt aan de mooiste en beste geveltuinen in de Nieuwmarkt- en Groot Waterloobuurt (postcodegebied 1011). De hoofdprijs ging naar een geveltuin aan het Rapenburgerplein.
 
Onze prijs werd in ontvangst genomen door Hanneke, die de bijhorende oorkonde op haar portiekdeur heeft geplakt.
 
Cliff
Groen trappenhuis J. D. Meijerplein
Op de prikborden gezien. Wendy kwam met het idee het hele trappenhuis vol te hangen met (luchtzuiverende) planten. Meerdere buren reageerden enthousiast dus haar voorstel kreeg groen licht. Vervolgens regelde wendy alles en inmiddels is het trappenhuis behoorlijk opgefrist. Een geweldige actie!

Leonie
De omgeving van De Halve Wereld
Zoals de meesten van jullie weten spelen er veel zaken rond de leefbaarheid van de binnenstad en zware maatregelen voor de huurmarkt. Zaken die ons allemaal aangaan. Daarom is de Werkgroep Omgeving is actief op veel fronten, vaak samen de Bewonersraad Nieuwmarkt Groot Waterloo.
 
Voor deze nieuwsbrief meer informatie over onderwerpen waar de werkgroep actief mee bezig is, omdat die De Halve Wereld en haar bewoners direct kunnen raken. Als bijvoorbeeld de plannen van Ollongren doorgaan, wordt het voor huurders steeds slechter. We hebben het tot nu toe af weten te wenden dat er in de portemonnee van huurders wordt gekeken. Maar het wordt belangrijker wordt dan ooit om De halve Wereld overeind te houden.
 
Wil je meer weten over de betrokkenheid van de werkgroep bij de Agenda Autoluw, de Visie Binnenstad en de plannen voor de huurmarkt in het conceptwetsvoorstel Huur en Inkomensgrenzen?
 
Marijke


meer lezen,
klik hier
Boeken in De Halve Wereld
Due Passi
Een tijd geleden alweer erfde ik de bibliotheek van mijn vader. Na enkele teleurstellende biedingen van antiquariaten besloot ik de boeken zelf te gaan verkopen. In de loop der tijden resulteerde dat in een klein internetwinkeltje genaamd Due Passi. Het werd me duidelijk dat ik het wel leuk vond om me te verdiepen in het verkopen van boeken. Als kleine zelfstandige was het ook aardig een kleine bijverdienste te hebben, waarmee een deel van de vakantie met de kinderen betaald kon worden.
 
De laatste jaren zijn de boekenprijzen enorm gekelderd. Antiquariaten gingen failliet en zij die overbleven, kopen niet of amper nog van particulieren. Gevolg: ik begon gestaag grote en kleine partijen boeken te krijgen. Van veel Halve Wereld Bewoners (nogmaals veel dank!), vrienden en kennissen en daar weer vrienden en kennissen van. Gevolg: een overvloed aan boeken. Ik begon ten einde raad maar jaarlijks een uitverkoop te organiseren in de WAR.
Onder het motto: 2 euro per boek, dun of dik, goedkoop of duur, als het maar ruimte oplevert. Aanvankelijk voor een handjevol Halve Wereld- en buurtbewoners. Inmiddels een gebeurtenis waar ook mensen vanuit andere delen van de stad naar toegaan.
Een bevriende Halve Wereldbewoner stelde mij zijn berging ter beschikking. Die is nu, net zoals mijn eigen berging, tjokvol. De stroom boeken die ik krijg neemt gestaag toe. Op de een of andere manier krijg ik het niet over mijn hart al die nieuwe boeken in de papierbak tegenover de Albert Heijn te deponeren.
Met andere woorden: wie kan mij helpen aan een paar vierkante meter waar ik een deel van mijn boeken kan opslaan?
Peter
De Buitenboeken
Het zogeheten ‘Buitenboekenkastje’ (weet iemand een swingender benaming?) naast de Nieuwe Amstelstraat 42 loopt als een trein(tje). Er worden veel boeken door anonymi bijgezet, zelfs zoveel dat het kastje vaak vol is. Of wordt er weinig uitgehaald? De aangeleverde kwaliteit is vaak ten minste behoorlijk, en zou zo goed en zo kwaad als het gaat op poten gehouden moeten worden door een uitgekiend voorraadbeheer – dat, toegegeven, nog z’n draai wat dient te vinden.
Langs die weg moet ook de kwantiteit beter bewaakt worden, door naast aanvoer ook regelmatige afvoer te verzorgen. Anders blijven ook de 15 door Peter geschonken dozen voor eeuwig in het illegale laad- en loscentrum staan …
 
De afgelopen zomer is het waterbouwkundig te gevoelige open kastje vervangen door een bedeurd exemplaar. En om meer ruimte te scheppen is er zojuist een opzetstuk aangeleverd, dat ook van een deurtje voorzien is – nou ja, van een klep. Het geheel is artistiek vervolmaakt met enkele geraffineerde kleurtoetsen.
Vernieuwing alom dus. Nog even, en er is zowat niets meer op aan te merken?

Frans

De WAR

De BBQ in de tuin, het concert van het Amstel Quartet en de film The Favourite in de War waren alle drie ontzettend gezellig en goed bezocht. Daar zijn wij als War-commissie erg blij mee!
Hopelijk zijn de volgende evenementen net zo'n groot succes.
En om maar gelijk door te pakken: 
 
Het Buurtrestaurant
We gaan weer starten met het buurtrestaurant! 
Op donderdag 19 december kookt buurman Cliff een vlak-voor-kerst feestelijk menu. En in het nieuwe jaar op 30 januari kookt buurvrouw Suzan een Turks menu voor de buurt.
Houd je mail en de prikborden in de gaten, want vanaf nu moet iedereen zich vooraf opgeven om te komen eten.
 
Sinterklaas en Kerst
Verder bedachten we ons binnen de War-commissie dat het leuk zou zijn om weer een Sint of Kerst kinderfeest te houden. Zijn er ouders die dit willen organiseren? Mail dan naar:
war@dehalvewereld.nl
 
Graag willen we iedereen die deze zomer de enquête over de War heeft ingevuld bedanken. We zullen spoedig de resultaten met jullie delen.

Iris

Werkgroep Onderhoud

Schoonmaaktips granitovloeren
Zo houdt u uw granito badkamervloer in verrukkelijke staat!
  • Na douchen natuurlijk de vloer droog wisseren.
  • Zo nodig één keer per jaar met schuursponsje, Vim en wat water de eventuele kalkaanslag verwijderen.
  • Als u het nodig vindt de vloer schoonmaken met water en zachte groene zeep.
Na verloop van tijd krijgt de vloer hierdoor een dicht eiglanzend oppervlak. Om uitglijers en spagaten te voorkomen natuurlijk wel goed naspoelen.
De steentjes in de granitovloer zijn marmersteentjes (kalk) en lossen op in zuur. Ook het cement wordt hierdoor aangetast, dus nooit schoonmaken met schoonmaakazijn of andere zure ontkalkingsmiddelen!

Succes
Willem, huisman goedgekeurd door de Nederlandse bond van huisvrouwen
Ledlampen
Afgelopen twee jaren hebben we in stapjes alle collectieve verlichting in de entreehallen en trappenhuizen vervangen door het veel energiezuinigere led. We zien de winst al goed terug op de energierekeningen, die vallen wel 40% zuiniger uit dan toen we nog gewone PL-spaarlampen hadden. Bijkomend voordeel is dat we minder vaak op ladders hoeven te klimmen om de lampen te vervangen: led gaat wel 6x langer mee dan een spaarlamp.
Zo is De Halve Wereld weer ietsje milieuvriendelijker geworden!

Menno

Kunst rond De Halve Wereld

Op naar WOEST
In een van de vleugels van de overwegend bedaagde Hermitage Amsterdam is het sinds afgelopen september levendiger dan ooit. Het is de vleugel waar drie jaar geleden het Outsider art museum gevestigd werd, de vleugel met kunst gemaakt door onconventionele kunstenaars. De eerste drie jaar was ook die vleugel tam, zeg gerust: vleugellam.
Maar sinds het werk van Willem van Genk er hangt is de sfeer wild en woest.
 
WOEST is ook de titel van de overzichtstentoonstelling van het werk van Nederlands beroemdste outsiderkunstenaar. Van Genk had een uitzonderlijk drukke geest, hij zag en beleefde de wereld heel anders dan de meeste mensen.
 
Voor Van Genk zat de wereld vol dreigingen die hij in zijn werk in kaart wilde brengen en de baas wilde worden. Hij bouwde zijn eigen wereld op uit plattegronden en foto’s die hij uit reisgidsen, brochures en tijdschriften knipte. Hij reisde, bestudeerde wegenkaarten, trein- en metrolijnen en luchtvaartroutes. En overal zag hij een web van verbindingen die het op hem gemunt hebben.
 
Zijn werk is een complex en gedetailleerd universum van steden, stations, zeppelins, bovenleidingen en zendmasten. Van Genk zelf is de grote regelaar achter de bedieningsknoppen van voertuigen.

Juist door de manier waarop de tentoonstelling vormgegeven is – achtergrondgeluiden, oproepen tot actie, foto’s en filmpjes waarop van Genk over zijn werk en zichzelf vertelt – krijg je een idee van hoe de geest van de kunstenaar eruitzag. Dat is vooral te danken aan de Vlaamse modeontwerper Walter Van Beirendonck, groot bewonderaar van Van Genk.
 
Stap de straat uit en kom in een totaal ander universum. En dat allemaal om de hoek.
 
Nog te zien tot 19 maart 2020.
 
Petra

Bewonersberichten

Brandschade bij pizzeria
Ik liep gisteren langs de pizzeria toen mijn naam klonk en “kom eens kijken?”.  De eigenaar van San Giovanni wees naar de gaatjes in zijn parasols … 
 
Dit waren brandgaten en alle parasols zitten er vol mee. Het enige wat ik me kon bedenken is dat deze door sigaretten veroorzaakt zijn. Na wat doorgevraagd te hebben binnen de Halve Wereld blijkt dat reeds contact gezocht is met degene die dit veroorzaakt kan hebben. Het is toch wel triest, je rookt, dat mag niet binnen dus dan op het balkon, maar dat je dan niet even een asbak meeneemt…


Paul

Parkeren in De Halve Wereld

De bezitter van een grote Volvo, die een paar dagen weg wilde, heeft bedacht hoe je een parkeerplaats bij terugkomst voor jou bruikbaar kan terugvinden.

Je plaatst een autominiatuur op een sokkel nadat je half bent uitgereden, en gaat vervolgens onderweg.
 
Twee dagen en twee nachten is dit zo blijven staan, door een ieder gerespecteerd, en mogelijk ook als kunstuiting beschouwd. Bij thuiskomst was voor de Volvo-meneer het terug inparkeren een peulenschilletje, want het miniatuur stond nog steeds op z'n plaats.
Aldus gebeurd in de Nieuwe Amstelstraat deze zomer.

Jenny

Heeft u ook een bewonersbericht? Stuur het ons! Mail naar redactie@dehalvewereld.nl

VRAAG EN AANBOD

Versterking gezocht

Vind je het leuk dat De Halve Wereld een mooi opgemaakte Nieuwsbrief heeft en heb je ervaring met Mailchimp? Of vind je het leuk om op kosten van De Halve Wereld een cursus Mailchimp te volgen? Kom dan ook bij de redactie, want we kunnen versterking gebruiken! Stuur ons een mailtje als je interesse hebt
 redactie@dehalvewereld.nl

Voor reacties en opmerkingen over de geplaatste artikelen, voor suggesties, roddels, ditjes en datjes of foto’s, MAIL ONS redactie@dehalvewereld.nl

Deze nieuwsbrief is gemaakt door Roos, Cuneke, Leonie en Paul en gaat naar alle bewoners van De Halve Wereld van wie het emailadres bij het secretariaat bekend is. 

Wil je deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan uit via redactie@dehalvewereld.nl